عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: سمیه کیاهور ::.
نام اثر بررسی تطبیقی ارث زن در فقه امامیه و قانون مدنی ایران
گرایش علمی فقه و حقوق اسلامی
نوع اثر پایان نامه
مدرسه علمیه زهرای اطهر (س)
رتبه دوم
امتیاز 80
کد اثر 155


چکیده اثر:

عدم تبیین برخی از احكام و حدود الهی درباره‌ی زنان به شبهه موجب پنداری شده كه در نظام آفرینش به زن ستم شده است. یكی از این احكام ارث است، قوانین ارث در اسلام بر پایه‌ی عدالت و تساوی اجتماعی بیان شده و در آن مسئولیت‌های اجتماعی و خانوادگی هریك از زن و مرد رعایت شده است. اگر در درون نظام حقوق اسلام به ارث نگاه شود سهم زنان كه هیچ مسئولیت اقتصادی بر دوش ندارند، كاملاً منصفانه و ضامن كرامت و عزت نفس مسلمان است.
اسلام احكام ارث را بر اساس جنسیت مرد یا زن بودن وضع نكرده بلكه بر اساس مسئولیت مالی و موقعیتی است كه این دو در خانواده دارند. در این رساله به قانون سهم‌الارث زن در موارد گوناگون بر طبق فقه شیعه و قانون مدنی پرداخته می‌شود، از جمله:
1- در مواردی كه زن و مرد همتا و مساوی ارث می‌برند مانند زمانی كه میت (فرزند) پدر و مادر داشته باشد كه هركدام به طور مساوی یك ششم ارث می‌برند و سهم پدر به عنوان مرد بیش از سهم مادر نیست.
2- در مواردی زن كم‌تر از مرد ارث می‌برد. مانند دختر كه كم‌تر از پسر ارث می برد.
3- در مواردی كه سهم زن بیش از سهم مرد است. مانند موردی كه میت غیر از پدر و دختر وارث دیگری نداشته باشد كه در اینجا پدر یك ششم می‌برد و دختر بیش از آن.
ماحصل این تحقیق این است كه: قانون مدنی ایران كه برگرفته از فقه شیعه است در تمامی ماده‌های خود برای زن ارزشی والا قرار داده و تمامی حق و حقوق زن را از ارث طبق قرآن و سنت به او داده است.