سمیه کیاهور

نام اثر بررسي تطبيقي ارث زن در فقه اماميه و قانون مدني ايران
گرایش علمی فقه و حقوق اسلامی
نوع اثر پایان نامه
مدرسه علمیه زهراي اطهر (س)
رتبه دوم
امتیاز 80
کد اثر 155


چکیده اثر:

عدم تبيين برخي از احكام و حدود الهي درباره‌ي زنان به شبهه موجب پنداري شده كه در نظام آفرينش به زن ستم شده است. يكي از اين احكام ارث است، قوانين ارث در اسلام بر پايه‌ي عدالت و تساوي اجتماعي بيان شده و در آن مسئوليت‌هاي اجتماعي و خانوادگي هريك از زن و مرد رعايت شده است. اگر در درون نظام حقوق اسلام به ارث نگاه شود سهم زنان كه هيچ مسئوليت اقتصادي بر دوش ندارند، كاملاً منصفانه و ضامن كرامت و عزت نفس مسلمان است.
اسلام احكام ارث را بر اساس جنسيت مرد يا زن بودن وضع نكرده بلكه بر اساس مسئوليت مالي و موقعيتي است كه اين دو در خانواده دارند. در اين رساله به قانون سهم‌الارث زن در موارد گوناگون بر طبق فقه شيعه و قانون مدني پرداخته مي‌شود، از جمله:
1- در مواردي كه زن و مرد همتا و مساوي ارث مي‌برند مانند زماني كه ميت (فرزند) پدر و مادر داشته باشد كه هركدام به طور مساوي يك ششم ارث مي‌برند و سهم پدر به عنوان مرد بيش از سهم مادر نيست.
2- در مواردي زن كم‌تر از مرد ارث مي‌برد. مانند دختر كه كم‌تر از پسر ارث مي برد.
3- در مواردي كه سهم زن بيش از سهم مرد است. مانند موردي كه ميت غير از پدر و دختر وارث ديگري نداشته باشد كه در اينجا پدر يك ششم مي‌برد و دختر بيش از آن.
ماحصل اين تحقيق اين است كه: قانون مدني ايران كه برگرفته از فقه شيعه است در تمامي ماده‌هاي خود براي زن ارزشي والا قرار داده و تمامي حق و حقوق زن را از ارث طبق قرآن و سنت به او داده است.