عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: نیره سادات مولایی ::.
نام اثر قواعد حاکم بر مجازات ( حدود و تعزیرات)
گرایش علمی فقه و حقوق اسلامی
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیه الزهراء (س) ری
رتبه اول
امتیاز 92
کد اثر 148


چکیده اثر:

مجموعه ی مجازات های پیش بینی شده در فقه اسلامی با هدف بازدارندگی و اصلاح مجرمین از حدود و تعزیرات و قصاص تشكیل می شود ، گر چه این مجموعه ، احكام و مبانی مشترك فراوانی دارد ولی با توجه به ویژگی حق الناس بودن قصاص پاره ای از احكام آن در حدود تعزیرات جریان ندارد.
پژوهش حاضر ، قواعد و احكام مشترك میان مجازات های حدی و تعزیری را بررسی نموده است . مجازات حد یا تعزیر فقط در مورد كسانی اعمال می شود كه قابلیت مجازات ( مسئولیت كیفری ) داشته باشند یعنی بالغ ، عاقل ، مختار و آگاه به حكم و موضوع باشند . اصل شخصی بودن مجازات (موسوم به قاعده ی وز ) و سقوط مجازات در اثر اشتباه (قاعده ی درأ) یا اكراه و اضطرار و نیز توبه ی قبل از اقامه ی بینه ، كه همگی از قواعد معافیت از مجازات محسوب می شوند ، از دیگر قواعد مشترك مجازات های حد و تعزیر است . علاوه بر این ، حدود و تعزیرات از نظر ادله ی اثبات جرم شباهت های فراوانی دارند ؛ راههای كلی اثبات این جرائم ، بینه ، اقرار و علم قاضی است كه البته میان حدود و تعزیرات از یك سو و میان انواع مجازات های حدّی از سوی دیگر تفاوت های مهمی هم وجود دارد . همچنین قواعد ویژه ای در مورد مجازات های حدّی وجود دارد نظیر عدم جواز تأخیر و شفاعت در اجرای حدّ و یا محكوم شدن مجرم به قتل پس از اجرای دو یا سه بار حدّ در خصوص یك جرم . با توجّه به قواعد بررسی شده در این پژوهش ، بازنویسی مجموعه ی قانون مجازات اسلامی و نیز توجه بیشتر به قواعد فقه جزایی ضروری می نماید .