عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: پژوهش و مطالعات بنیادی ::.

پژوهش از جمله ضروریاتی است که از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدّ ظلّه العالی) و شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور، همواره مورد تأکید و تأیید قرار گرفته است؛ چرا که تقویت زیربنای شکوفایی علمی و فرهنگی کشور در دو حوزه عمل و نظر، به کارکرد و فعالیت فرهیختگان و پژوهشگران وابسته است. در چشمانداز بیستساله جمهوری اسلامی ایران، تولید علم از اولویت ویژهای برخوردار است؛ بهگونهای که میتواند ایران را از جمله کشورهای توسعهیافته در جایگاه اول علمی در سطح منطقه قرار دهد. تأکید این چشم‌‌انداز بر توسعهیافتگی کشور در زمینههای مختلف، متناسب با مقتضیات فرهنگی و تاریخی، با اتّکاء بر اصول اخلاقی، ارزشهای اسلامی و ملّی و تأکید بر تعمیق معرفت و بصیرت دینی بر اساس قرآن و مکتب اهل بیت(ع) و تقویت فضائل اخلاقی است که برای رسیدن به آن (هدف مطلوب)، نیاز به همّت عالی و حمایت بخشهای مختلف علمی و فرهنگی و مسئولین ذیربط و نیز ایجاد بسترهای مناسب و رفع مشکلات و آسیبهای موجود است.

اما واقعیت این است که وضع موجود به اعتقاد صاحبنظران، فاصله زیادی با چشمانداز مذکور دارد؛ از این رو ضرورت ایجاب میکند این فاصله با خلق آثار و نوآوریهای علمی و پژوهشهای نوین و کارآمد به حداقل برسد. بدیهی است تهاجم گسترده جهانیسازی به رهبری جهان غرب در این دوره و فراگیر شدن سبک زندگی غربی در تمام نقاط بهویژه در کشورهای اسلامی و تقابل آن با سبک زندگی اسلامی، ضرورت رشد و پیشرفت و تولید علم بهخصوص در حوزه علوم انسانی، ضرورت امر را دوچندان میکند. این ضرورت و اهمیت با عنایت به فقر کیفیت تولید علم و ضعف نظریهپردازی و مطالعات بنیادی در حوزه علوم انسانی، مضاعف میشود.

در حال حاضر، مسئولین و صاحبان فن اتفاق نظر دارند که تنها از طریق پژوهشهای علمی میتوان معضلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را حلّ و فصل کرد و برای بقای فرهنگ ملی و آینده علمی و طی کردن عرصههای ناشناخته و تلاش در توسعه علمی باید پایههای پژوهش و تفحّص را تقویت نمود. به نظر میرسد جشنوارهها و مسابقات علمی- پژوهشی که پیشانی نتایج و محصولات پژوهش است، در این حوزه نقش بسزائی دارد و علاوه بر اینکه باعث تقویت و رشد پژوهش میشود، میتواند این حرکت علمی را رصد کند. جشنواره علامه شعرانی(ره) نیز بخشی از این حرکت عظیم است.

این جشنواره که به حضور و شرکت اساتید و فضلای علوم دین، مزیّن است، به نام عالمی ثبت شده است که افتخار تألیف بیش از هفتاد اثر نفیس پژوهشی در ده حوزه علمی (تفسیر، فقه، اصول، فلسفه، کلام، عرفان، نجوم، حدیث، ادبیات و تاریخ) و تسلّط بر سه زبان (فرانسوی، انگلیسی و ترکی) را درکارنامه علمی خود دارد. امیدواریم با اراده قوی و همّت عالی و با تأسی به بزرگان و علمای دین از جمله حضرت علامه شعرانی(ره) در عرصههای علمی و پژوهشی، قدمی هرچند کوتاه در جهت اعتلای آئین و فرهنگ اسلامی و ارزشهای متعالی آن برداریم.

حجت الاسلام و المسلمين مجتبی گودرزی