عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: سر مقاله ::.
« حجت الاسلام مهدی حبیب اختیاری »
مدتی این مثنوی تأخیر شد مهلتی بایــست تا خــون شیــــر شد
تانــزاید بخـت نـو فـرزنـدنـو خون نگردد شیرشیرین خوش شنو


بالندگی اندیشه وتناسب پیشرفت های معرفتی با نیازهای فکری زمان به ویژه در عرصه های دینی از نشانه ها وشاخصه های مهم حیات اجتماعی ودینی جامعه واندیشمندان دینی است. اندیشمندان وفقیهان مسلمان به ویژه دانش پژوهان حوزه های علمیه پیوسته در راستای پاسخ گویی به چنین نیازهایی از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند که برگه های زرین زندگی این بزرگان وعملکرد حوزه های علمیه در تاریخ، بهترین گواه براین گونه تلاش ها است.
انقلاب اسلامی ایران، نمونه برجسته چنین کوشش هایی است. درفضای ظلمانی جهان معاصر ودر حالی که هیچ امیدی به تحقق حکومتی اسلامی حتی از سوی دوستداران حکومت دینی نبود بارهبری حضرت امام خمینی (ره)، پشتیبانی اندیشمندان مسلمان و روشن گری های مردمی حوزه های علمیه، انقلاب اسلامی به ثمر رسید. اتحاد امام وامت اسلامی چنان جلوه ای زیبا از همبستگی ووحدت در عرصه های جهان ترسیم کرده که هنوز خاطره ی دل پذیر آن در ذهن حق جویان جهان پابرجاست.
اگر براین باور باشیم که بدون فکر وایده نو فرهنگ یک جامعه دچار رکود وفاقد بالندگی می شود، ناگزیر بستر سازی وایجاد زمینه برای رشد اندیشه وفکر نو را باید پذیرفت. تفکّر واندیشه به معنای واقعی کلمه زمانی نواست که بی ریشه، ابتدا به ساکن وسطحی نباشد، چه آن که هیچ علم وشناختی بدون آگاهی از سنت های فکری اساتید و بزرگان علم –بدون اینکه نظر به قبول یارد آن ها داشته باشیم –قابل تحقق ودستیابی نیست وهیچ گاه از عمق واصالت واقعی برخوردار نخواهد شد. به یقین می توان گفت که بدون این نوع تعلیمات، احتمال دارد شخصی ندانسته ها را بجای دانسته های خویش بگیرد وآنچه را که بکر ونو پنداشته درواقع بسیار متداول واصلاً فاقد ابتکار و نوآوری باشد. دین پژوه واقعی دنبال رو سنت است بدون اینکه در اسارت آن باشد. او در واقع با توجه به اندوخته ها وراه های رفته پیشینیان، مسیر جدیدی را برای راهروان عرصه علم ودانش هموار می کند. دیگران، این رسالت را به دوش می کشند تا به آیندگان منتقل کنند. ما فقط میراث دار گذشتگان نیستیم، بلکه امانت دار آیندگان هم هستیم.
شماره سوم نشریه «سخن جامعه» هر چند با تأخیر ولی با همت طلاب مدرسه علمیه جامعه امیرالمومنین (ع)به ثمر رسید. این نشریه ثمره فعالیت های پژوهشی است که در این حوزه علمیه صورت می پذیرد. نهال پژوهش در این مرکز در حال رشد و بالندگی می باشد که امید است در آینده نزدیک شاهد شکوفایی و ثمربخشی بیشتر آن باشیم.
مقالات شماره سوم، منتخب مقالاتی است که طلاب مدرسه علمیه جامعه امیرالمومنین (ع)در سال تحصیلی 91- 92 به معاونت پژوهش ارائه دادند. این مقالات هر چند دارای وحدت موضوعی نیستند ولی می توان همه آن ها را در قالب موضوع دین پژوهی، به معنای اعم کلمه قرار داد. تعدادی از مقالات در قالب مباحث کلامی و برخی در قالب مباحث فلسفه دین می گنجد و یک مقاله با عنوان بررسی ادله، آثار و ملاک دو قاعده «حرمت اهانت به مقدسات» و «وجوب تعظیم شعائر»، بیشتر صبغه فقهی دارد ونیز یک مقاله در تاریخ ورود دین مبین اسلام به ایران وکیفیت آن سخن گفته است مقاله دیگر در باب بررسی براهین اثبات حیات حق تعالی و نسبت آن با ممکنات، از دیدگاه حکمای مسلمان است که در مورد صفت حیات حق تبارک وتعالی بحث می کند.
در پایان از تمامی عزیزانی که همواره با بذل عنایت ونظر لطفشان ما را همراهی نموده وبه نحوی در شکل گیری آن سهیم بوده اند تشکر می نماید، به ویژه مراتب تقدیر وتشکر خویش را از سرور گرامی حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای سماوات معاون محترم پژوهش حوزه های علمیه استان تهران و گروه علمی آن معاونت، تقدیم داشته وبرای همه عزیزان آرزوی موفقیت دارد.

نقشه سایت :: sitemap