عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: پژوهش؛ در راستای تقویت بنیه علمی قرار دارد ::.
« حجت الاسلام مهدی شهروزخواه (سر دبیر) »
قرن ها از غیبت امام زمان(عج) می گذرد و در این میان چه بسیار بزرگانی که با آرزوی احیای مذهب تشیع اثنی عشری دل به دریا زده و تمام هستی خود را صرف این امر عظیم نمودند. دغدغه نشر دین از یکسو و دغدغه دفاع از دین از سوی دیگر این بزرگان را به تلاش شبانه روزی در حوزه تشیع وا می داشت. پس از گذشت قریب به دوازده قرن، این زحمات ثمر داد و میوه انقلاب اسلامی به بار نشست تا سیره سلف استوارتر از قبل ادامه پیدا کند.
اکنون این بار عظیم به دوش طلاب جوان انقلابی قرار گرفته است. در حال حاضر شرایط موجود در جهان امروز با شرایط گذشته کاملا متفاوت است. بدین معنا که امروز دشمن دشمنیش شدیدتر شده و هجمه اش به مذهب حقه شیعه روزبه روز افزون می گردد و این بار وارثان انبیاء را سنگین تر می کند.
امروز بیش از پیش به سربازان متعهد و متخصص نیاز وجود دارد. دشمن بهترین نیروی انسانی را برای مقابله با شیعه به کار گرفته است. سزاوارست تا در جبهه حق نیز تمام توان جهت نشر و دفاع از حق گذاشته شود. کم ترین اقدامی که در این زمینه می بایست صورت گیرد تقویت بنیه علمی و اخلاقی طلاب می باشد. به حمد الله اقدامات شایسته ای در این راستا صورت گرفته است که برگزاری جشنواره کشوری علامه حلی(ره) یکی از این اقدامات بوده است. همچینین اقدام معاونت محترم پژوهش حوزه علمیه استان تهران جهت چاپ آثار طلاب اهل قلم در قالب نشریات مدارس علمیه تهران از فعالیت های بسیار مؤثر در این زمینه می باشد.
هیچ چیزی تا این حد نمی تواند یک طلبه را به وجد و شور درآورد که به عنوان یک طلبه اهل قلم معرفی گردد. با توجه به این امکانات و شرایط دیگر بهانه ای برای طلاب باقی نمی ماند تا از دست به قلم بردن بگریزند. در این بین نکته ای وجود دارد که بزرگان نیز همیشه به آن توجه داشته اند و آن ملاحظه آفات نگارش است.
به هر میزان که وظیفه سنگین شود شیطانی که برای مقابله با انجام آن وظیفه مأمور است، زبردست و ماهر می شود. باید بدانیم که در این راه رهزن بسیار است. پژوهش در علوم مختلف در راستای تقویت بنیه علمی بوده ولی آفاتی هم دارد که باید تلاش کنیم تا حد امکان از آن ها دور بمانیم. اکنون به ذکر برخی از این آفات می پردازم:
شهوت نگارش: یکی از آفاتی که باید از آن پرهیز شود آن است که نگارش به هر قیمتی مطلوب نمی باشد. متأسفانه دیده می شود که برخی از افراد اهل قلم پس از ورود به عرصه نگارش دچار غرور کاذب شده و بیش از آنکه به فکر تقویت عقبه علمی خود باشند به فکر این هستند که هرچه سریع تر اثر بعدی خود را ارائه دهند.
عدم توجه به پیوستگی علوم اسلامی: از دیگر آفات نگارش در حوزه علوم دینی آن است که شخص نگارنده توجه به پیوستگی علوم اسلامی ندارد. کثیراً دیده می شود که شخص نگارنده در مقاله خود بدون کسب اطلاعات لازم از مبادی تصوری و تصدیقی یک علم نسبت به آن علم تحقیقی را ارائه داده است. به طور مثال: قبل از آنکه مبنای خود را در قرائات سبع در علوم قرآن معین کند به نقد و بررسی حجیت قرائات سبع در حوزه اصول فقه می کند؛ که این روند موجب پیدایش نظریات دور از واقع می گردد.
عدم توجه نسبت به آینده علمی: برخی از طلاب بدون نظر گرفتن آینده علمی خویش دست به قلم برده و مطالب ضعیفی را ارائه می دهند که در صورت استمرار این رویه به آینده علمی آنان لطمه وارد می شود.
البته سخن در این باب بسیار است که از حوصله این مقال خارج است. امید است تا این مطالب مفید فایده واقع شده باشد.

نقشه سایت :: sitemap