عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: تحقیقات علمی، پایه و اساس تدریس و تبلیغ است ::.



قبل از هر چیز از مسئولین و دست اندرکاران جشنواره علامه حلی(ره) به مناسبت برپایی و احیای تحقیق و پژوهش در مدارس علمیه، تشکر و قدردانی میکنم. برپایی جشنوارههای علمی، میتواند در ایجاد روحیه تحقیق و پژوهش در طلاب مؤثر واقع شود و با اهدای جوایز، آنان را در این امر مهم تشویق و ترغیب نماید؛ اما برای هرچه پربار شدن جشنواره علامه حلی(ره)، در این زمینه نکات و پیشنهاداتی را مطرح مینمایم:


1. آثار ارسالی، از نظر کمی قابل توجه میباشد؛ اما از نظر کیفی و محتوای علمی، در سطح متوسطی قرار دارد.


2. معمولاً آثار ارسالی به دبیرخانه توصیفی و گردآوری بوده و تنها معدودی از آنها از ارزش علمی-پژوهشی برخوردار بودند.


3. آثار از سطوح مختلف طلاب پذیرفته میشود؛ در صورتی که میبایست از هم تفکیک شده و معیارهای سنجش از لحاظ کیفی، نسبت به سطوح مورد نظر، رتبهبندی و تدوین شود.


4. عمده آثار، تکراری و موضوع محور بودند در حالی که انتظار میرود آثار ارسالی به جشنواره، مسئله محور و کاربردی باشند.


5. غالب خروجی حوزههای علمیه، مبلغ و مدرس هستند و کمتر طلبهای در وادی تحقیق وارد میشود در حالی که پایه و بنیان تبلیغ و تدریس، تحقیق است؛ روح تحقیق باید در حوزههای علمیه تقویت شود.


6. باید روشهای صحیح تحقیق علمی به طلاب آموزش داده شود. معاونین پژوهش مدارس علمیه نیز باید خود، محقق باشند.


7. پالایش اولیه آثار باید در خود مدارس انجام شود و آثار برگزیده به جشنواره ارسال گردد تا هم در هزینه و هم در وقت صرفهجویی گردد.


8. موضوع آثار ارسالی، از پویایی مناسبی برخوردار نیست.  اکثر آثاری که فرستاده میشود، آثاری است که قبلاً روی آنها کار شده است.


 

خديجه حاجي نصيري