عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: جشنواره علامه حلی (ره)، خدمات علمی و فرهنگی مهمی را ارائه کرده است ::.

جشنواره علامه حلی(ره) فرصت ویژهای در اختیار فضلا و طلاب حوزه علمیه نهاده است و خدمات علمی-فرهنگی قابل توجهی را به مجموعه حوزه ارائه داده است؛ با صرف نظر از بیان نقاط قوت و جهت اختصار در کلام، در ضمن ارزیابی مختصر از مجموعه آثار علمی طلاب، به مباحثی اشاره میکنم که بتواند در روند پیشرفت علمی جشنواره مؤثر باشد.

الف - ساختار تحقیق، ابتداییترین و در عین حال اساسیترین عنصر تدوین اثر میباشد. برخی از آثار ارائه شده به دبیرخانه جشنواره، اعم از مقاله، تحقیق پایانی و پایان نامه، در نوع پرداختن به بیان مسئله و روش تحقیق و روش تجزیه و تحلیل و ساختار و سر فصلها، دارای ضعف و مشکل بودند. البته عموم پایان نامهها و تحقیقهایی که در آن از اساتید راهنما بهره برده بودند، دارای ساختار و روش تحقیقی مناسبی بودند. از این رو، مقالات ارسالی از ضعف روشی بیشتری برخوردار بودند. البته مقالات متعددی نیز به دبیرخانه ارسال شد که هم از لحاظ ساختار شکلی و هم محتوا، از اعتبار بالایی برخوردار بود.

ب - مستند سازی اطلاعات تحقیق، یکی دیگر از مهمترین ارکان تحقیق است. این مهم، در برخی آثار به درستی رعایت نشده بود؛ به نحوی که برخی از اطلاعات، به منابع خود به درستی ارجاع داده نشده بود.

ج - آنچه از برآیند ارزیابیهای انجام گرفته به دست میآید این است که یکی از کاستیهای آثار ارسالی، بی توجهی به نیازهای معرفتی جامعه و جهان اسلام است. برای برطرف نمودن این کاستی، طلاب محترم باید به دنبال طرح موضوعات مورد نیاز در انتخاب عنوان مقاله و اثر خود باشند. کاربردی بودن موضوعات مقالات ارسالی، مطلب مهمی است که به طور معمول، بدان توجه نشده است. همچنین گاهی موضوع اثر، متناسب با سطح علمی طلبه نبوده است. به طور کلی اثار ارسالی از حیث موضوعات کاربردی، بسیار محدود و ضعیف ارائه شده بودند.

د - تخصصی شدن موضوعات جشنواره نکته قابل توجه دیگری است که میتوان معایب و محاسنی را برای آن مطرح کرد؛ عدم تناسب علمی برخی موضوعات با سطوح علمی طلاب، از آفات تخصصی نبودن سطوح جشنواره است.

هـ -  جشنواره نباید فقط به جمع آوری اثار و ارزیابی آنها اکتفا کند که این امر موجب رکود و عدم پیشرفت پژوهشهای ارائه شده میشود. تقویت بنیه پژوهشی طلاب و معاونین پژوهش و نظاممند سازی فعالیتهای پژوهشی، ضرورتی است که باید در کنار برگزاری جشنواره، بدان همت گمارد تا انشاءالله آینده روشنی را پیش رو داشته باشیم. به نظر حقیر، مهمترین وظیفه و رسالت این جشنواره، بالا بردن سطح طلاب در زمینه پژوهش و ایجاد انگیزه و فضای رقابتی سالم است؛ نقص در هر یک از مراحل، مانند عدم ارتقاء سطح علمی و پژوهشی طلاب و نظاممند نبودن سطوح طلاب در جشنواره و تخصصی نبودن موضوعات آثار و همچنین ضعف در ارزیابیها، عدم پیشرفت جدی جشنواره و جایگاه نامناسب آن را در پی خواهد داشت.

جشنواره علامه حلی با تجربهای که حاصل برگزاری هفت دوره کشوری و پنج دوه استانی است، در میان جشنوارههای مختلف در حوزه علوم دینی، از جایگاه خوب و قابل ملاحظهای برخوردار گشته است، هرچند فاصله آن تا جشنوارههای بینالمللی و ملی چشمگیر است که با برنامهریزیهایی که انجام شده و در حال اجرا است، جشنواره علامه حلی(ره) بتواند از اعتبار کافی در سطح ملی برخوردار گردد.

برگزاری نشستهای علمی-تخصصی در حاشیه جشنواره و پس از آن، چاپ آثار برتر در مجلات معتبر، حضور مسئولان و محققین برتر در مدارس علمیه استان، تخصصی شدن ارزیابی آثار و مدیریت زمان در نحوه اطلاعرسانی و فراخوان مقاله و اخذ و ارزیابی آثار، شناسایی نیروهای علمی و پژوهشگر مدارس و تربیت و رشد آنها در عرصه پژوهش و همچنین ترویج و نشر آثار علمی ایشان میتواند در بر گزاری هر چه بهتر جشنواره تأثیر مستقیم داشته باشد.

از طلاب عزیز انتظار میرود، در ابتدا میزان اهمیت پژوهش را دانسته و با داشتن انگیزه کافی و مناسب در پی تحقیق در باب مسایل روز بوده تا بتوانند رسالت طلبگی خود را در پاسخگو بودن به شبهات دینی به خوبی انجام دهند.

در پایان، از تمامی دستاندرکاران پنجمین جشنواره استانی علامه حلی(ره) استان تهران که این فرصت را در اختیار بنده قرار دادند، تشکر و قدردانی میکنم. همچنین، از همه عزیزانی که در برپایی این جشنواره تلاش کردند و محققان، طلاب اهل قلم، اساتید و ارزیابان علمی و به خصوص معاونت محترم پژوهش استان تهران و مجموعه کوشا وفعال ایشان، کمال تشکر و قدردانی را دارم و از خدای متعال توفیقات روز افزون ایشان را خواستارم.

حجت الاسلام و المسلمين اميرحسین رفيعي