عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: پژوهش و ضرورت دغدغه سازی حلّ علمی مسائل و مشکلات واقعی ::.

امروزه تحقیق و پژوهش در همه عرصههای زندگی بشر، رنگ دیگری یافته و افقهای جدیدی را گشوده است. شاید سنت شفاهی گذشته که به راحتی برای جمع کثیری از مستعمان اقناع آور بود، دیگر امروز کاربرد کمتری داشته باشد؛ این در حالی است که با رشد فزاینده همه علوم در عرصههای مختلف و طرح سئوالات جدی در همه حوزههای معرفتی و شناختی، دیگر برای سادهترین سخن نیز به ارائه استدلالی و مستند و محکم نیاز است. همان سنت شفاهی گذشته که عقبهای مستحکم و عمیق و ریشه در مجاهدتهای عالمانه دارد، می بایست اکنون خود را با روشهای نوین پژوهش همراه کند تا با بهره جستن از ابزارها و رویکردهای جدید علمی و روشی، خود را برای نیازهای عصر نوین آماده سازد؛ و این مهم در سیره عملی ائمه معصومین علیهم السلام به خوبی مشهود بوده است. 

در خصوص میزان توجه طلاب به موضوعات کاربردی روز باید این نکته را افزود که متأسفانه برخی از مقالات و پایان نامههای ارسالی تا حد زیادی مبتنی بر گردآوری اطلاعات کتابخانهای و فارغ از مسائل جامعه و رفع مشکلات آن بود. لذا ضمن توجه به کاربردی بودن موضوعات، توصیه میشود جشنواره برای گشایش افقهای نو و پرهیز از کلیگویی، تخصصی گردد.

اگر فعالیتهای علمی طلاب بر اساس مسئله و مبتنی بر مشکلات واقعی باشد، آنچه که مینگارند دیگر صرف گردآوری آثار گذشتگان و یا نگارشی نو از آنچه که پیشتر بوده با قلمی متفاوت نخواهد بود؛ بلکه خوانشی نو و تحلیلی جدید است که به حل مسئله و یا مشکلی از جامعه میپردازد؛ مسئولین جشنواره باید همواره بکوشند تا مسائل جدید را شناسایی و با ایجاد زمینههای مناسب، آنها را به بخشی از دغدغههای اصلی طلاب بدل سازند.

جشنواره علامه حلی (ره) محمل بروز و شناسایی استعدادهای نهفتهای است که میتواند آینده پر رونق پژوهشی را فراهم آورده و جنبشی نرمافزاری در حوزه علوم انسانی اسلامی به وجود آورد. وقع نهادن به این همتهای به ظاهر کوچک و البته بسیار پر اهمیت و سرنوشتساز، همت و اندیشه بلندی را میطلبد که دست اندرکاران این حوزه باید بدان بیش از پیش عنایت کنند.

مسعود فهامي