عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: امروز بدنه حوزه، نیازمند عوامل مولّد انگیزه های علمی است ::.

 

جشنوارههای علمی، زمینه رشد کمی و کیفی فعالیتهای علمی را فراهم میآورند. بر همین اساس، سطح آثار ارسالی به دبیرخانههای جشنوارههای علمی، نیز به مرور ارتقاء مییابد. هماکنون و در مجموع، کمیت و کیفیت آثار ارسالی به پنجمین جشنواره استانی علامه حلی(ره) استان تهران، در حدی متوسط قرار دارد. آثار تولید شده در مدارس علمیه استان، از حیث تنوع در بهکارگیری روشهای مختلف، ضعیف است؛ البته این ضعف در روش، مختص به حوزههای علمیه نیست و به نحوی عمومی، گریبان جامعه علمی ما را گرفته است. میزان توجه به موضوعات کاربردی و مسئله محور نیز از نگاه بنده، در حد متوسطی قرار دارد.

هماکنون، آثار طلاب در سطوح مختلف تحصیلی، با هر نوع گرایشی و در هر شکلی، اعم از کتاب، مقاله و پایاننامه، در یک مجموعه واحد و به طور کلی، با یک نگاه مورد ارزیابی قرار میگیرند. این مسئله باعث بروز مشکلات و نابسامانیهایی در خروجی جشنواره شده است. از این روی، تخصصی و تفکیک شدن آثار ارسالی به دبیرخانه و همچنین تخصصی شدن همه فرآیندهای ارزیابی، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است؛ تخصصی شدن آثار و فرآیندهای ارزیابی، میتواند اطلاعات مطمئنتر و صحیح‌‌تری از روند کیفی آثار جشنواره به دست دهد.

گرچه اکنون جشنواره علامه حلی(ره)، تنها در سطح مدارس علمیه استان، و به طور غیر مستقیم، در سطح حوزههای علمیه کشور برگزار میشود، ولی شأن آن نباید چیزی پایینتر از جشنوارههای ملی در نظر آورده شود. ملی شدن جشنواره علامه حلی باید توسط مسئولین و سیاستگذاران معاونت پژوهش کشور و جشنواره علامه حلی(ره)، به یکی از اهداف معاونت پژوهش حوزه علمیه بدل شود و برای تحقق آن، برنامهریزی و تلاش نمود.

امروز بدنه حوزه نیازمند حضور عواملی است که بتوان از طریق آنها انگیزه پژوهش را در دل و جان مدیران، اساتید و طلاب مدارس علمیه نشاند. در این مسیر، وظیفه معاونت پژوهش استان، بسی سنگین و خطیر است. ایجاد فرآیندهایی که در آن، طلاب مستعد، شناسایی و حمایت گردند، یکی از مهمترین وظایف معاونت پژوهش حوزه علمیه استان تهران است

حجت الاسلام و المسلمين خلعتبري