عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: هم پایگی تبلیغ و پژوهش هدفمند ::.
حوزه علمیه دارالمبلغین فلسفی در سال 1385 توسط مرجع عالیقدر جهان تشیع و مفسّر عظیم الشأن قرآن کریم، حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی، در منطقه 12 تهران (خیابان ری) تأسیس گردیده و هم اکنون نیز با مسئولیت مستقیم ایشان و مدیریت اینجانب اداره می شود. این حوزه در منزل مسکونی واعظ شهیر و خطیب توانمند ایران، مرحوم حجت الاسلام والمسلمین فلسفی که نام وی در میان خطبای جهان تشیع، درخششی خیره کننده دارد، بنا گردیده است؛ شخصیتی که حضرت امام خمینی(ره) وی را «زبان گویای اسلام» و مقام معظم رهبری(مدّ ظلّه العالی) او را «پهلوان منبر» می خوانند. بنای این حوزه در منزل مرحوم فلسفی و نامگذاری آن به نام ایشان، آثار زیادی برای طلاب دارد و قطعا طلبه ای که می بیند، تاریخچه ای بسیار ارزشمند و درخشان، او را همراهی می کند و مکانی که وی در آن درس می خواند، منزل شخصیت کم نظیری است که او هم در امر تبلیغ به اوج رسیده، طلبه را به این تفکر سوق می دهد که من چرا نتوانم در زمان خودم به اوج قلّه تبلیغ برسم.
این موارد قطعاً او را از لحاظ روانی کمک می کند. ضمن اینکه اینجا مکانی است که سال ها، این شخصیت کم نظیر در آن، به روضه و عبادت و سخنرانی پرداخته است که این مسئله نیز مکان حاضر را از حیث معنوی، منوّر ساخته است. وجود اساتید توانمند، برگزاری جلسات هفتگی اخلاق، برگزاری روزانه قرائت زیارت عاشورا، فعالیت واحد کلام امام و رهبری و واحد شهدا، ساختمان مناسب، امکانات لازم و... از ویژگیهای مثبت این مدرسه علمیه است. پیگیری معاون پژوهش، تشویق طلاب، ارزیابی مقالات ایشان، تشکیل شورای پژوهش با حضور اساتید مجرّب و اجرای مصوبات حوزه، بیان اهمیت مقاله نویسی و پژوهش در جلسات مکرّر و ترغیب طلاب به شرکت در جشنواره، با تعیین جوایز برای شرکت کنندگان، از عوامل موفقیت این مدرسه به شمار می آید. پژوهش و مقاله نویسی یکی از عوامل ایجاد نشاط در مدرسه محسوب می‎شود. طلبه می‎تواند ثمره چندین سال تحصیل علوم مختلف را به رشته تحریر درآورده و دریابد که تلاش های مستمر وی بیهوده و بیثمر نبوده است.
انتظار این است که جشنواره، امتیازاتی برای طلاب شرکت کننده ایجاد نماید؛ مانند اینکه ارسال مقاله، یکی از ملاک‎های امتیاز طلاب باشد یا اردو‎ها و امکانات ورزشی ویژه‎ای برای این افراد در طول سال فراهم گردد. بهتر است اسامی برگزیدگان جشنواره از طریق سامانه اتوماسیون به تمام مدارس اعلام گردد. زمان زیاد ارزیابی مقالات نیز که حدود هفت ماه به طول می‎انجامد، موجب دلسردی و کاهش استقبال در دوره بعد می‎شود. همچنین اگر فراخوان جشنواره از نیمه شهریور، آغاز و تا نیمه دیماه ادامه یابد، مسئولین حوزه‎ها می‎توانند پیگیری جدّی و مداومی جهت ایجاد انگیزه برای طلاب انجام دهند. فرصت چهار ماهه، مدت زمان مناسبی جهت تهیه یک مقاله موفق است؛ هرچند طلاب باید در تابستان که از اوقات فراغت بیشتری برخوردار هستند، مقدمات کار را فراهم آورند و چهار ماه باقی مانده تا نیمه اردیبهشت ماه، زمان مکفی برای ارزیابی آثار و اعلام نتایج خواهد بود. مطلب دیگر اینکه تمام مقالات، همراه با زندگینامه و عکس مؤلف در سایت معاونت پژوهش قرار گیرد تا موجب دلگرمی و تشویق طلاب گردد.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم هاشمی