عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: چهارمین جشنواره علامه حلی (ره) استان تهران در یک نگاه ::.
امام على (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «لاعمل كالتحقیق» (هیچ كردارى مانند پژوهش نیست).
یکی از بزرگ‌ترین رسالت‌های حوزه علمیه، تطبیق متون دینی با مشکلات به وجود آمده در زندگی روزمره انسان است. شاید وسعت پیشرفت‌های امروز انسان و سؤالات گوناگونی که به تبع آن در ذهن افراد و جوامع مختلف درباره دین خطور می‌کند، ضرورت تحقیق و کنکاش در علوم دینی را بیشتر نمایان سازد؛ از همین روست که پژوهش، تحقیق و تولید علم، هم‌عرض و هم‌تراز با استانداردهای بین‌المللیِ مقاله‌نویسی، توسط علمای دینی از اهمیت بسیاری برخوردار گردیده است؛ به‌طوری که در چند سال گذشته به این مقوله، توجه ویژه‌ای در سیاست‌های کلان حوزه شده که برخی اقدامات مطلوب را نیز پی داشته است. یکی از این اقدامات، برگزاری جشنواره علامه حلی(ره) در سطح حوزه‌های علمیه کشور است.
جشنواره علامه حلی(ره) با اهدافی از قبیل تقویت نشاط علمی و گسترش روحیه پژوهش در بین طلاب؛ شناسایی نخبگان و استعدادهای علمی برتر، از میان طلاب و حمایت از آنان؛ تقویت فرهنگ پژوهش و نگارش آثار علمی؛ افزایش سطح مشارکت و رقابت طلاب در عرصه‌های علمی- پژوهشی؛ زمینه‏‌سازی و هدایت طلاب مستعد به گرایش‌های تخصصی علوم حوزوی؛ جهت‌دهی فعالیت‌های پژوهشی طلاب به سمت نیازهای پژوهشی حوزه و نظام اسلامی؛ کمک به کاربردی کردن علوم اسلامی از طریق شناسایی مسائل و نیازهای حوزه‌های علمیه، جامعه و نظام اسلامی، افق روشنی را در این مسیر برای حوزه علمیه ترسیم کرده است.
دبیرخانه چهارمین جشنواره علامه حلی(ره) استان تهران، خداوند منّان را شاکر است که توانسته گامی در جهت نیل به این اهداف بردارد. این دبیرخانه با آسیب‌شناسی دوره‌های پیشینِ این دبیرخانه، با اندکی تغییر نگرش نسبت به سال‌های گذشته تلاش کرده است در کنار جنبه رقابتی جشنواره، به جنبه‌های آموزشی نیز بپردازد؛ از این رو ایجاد یک کارنامه با ارزش‌یابی جامع توصیفی و نگاهی نقدمحور را در دستور کار خود قرار داده است.
دبیرخانه چهارمین جشنواره علامه حلی(ره) استان تهران، پذیرای 860 اثر بوده که 299 اثر آن، متعلّق به حوزه علمیه خواهران و 561 اثر، متعلق به حوزه برادران می‌باشد. در یک تقسیم‌بندی بر اساس نوع اثر، از 860 اثر ارسالی به دبیرخانه جشنواره، 704 اثر در قالب مقاله، 12 اثر در قالب کتاب، 93 اثر در قالب پایان‌نامه و 72 اثر در قالب تحقیق پایانی سطح 2 بوده است. از 860 اثر ارسالی، تعداد 53 اثر، فاقد شرایط اولیه بوده و از رقابت در جشنواره خارج گردیده است. در مرحله ارزیابی اجمالی، تعداد 807 اثر، طیّ 2 مرحله (مرحله اول توسط ارزیابان و مرحله دوم توسط دبیر جشنواره) مورد ارزیابی قرار گرفته که از این تعداد، 61 اثر به مرحله تفصیلی راه یافته است. تعداد 61 اثرِ باقی‌مانده نیز به صورت تفصیلی، مورد ارزیابی قرار گرفته که برخی مردود، برخی شایسته تقدیر و برخی دیگر، حائز رتبه شده است.
آمار این جشنواره بر اساس برترین آثار و برترین مدارس استان در حوزه برادران و خواهران تدوین گردیده است. در قسمت برترین آثار، نام آثار برتر و نویسندگان آن‌ها به‌ترتیبِ رتبه و بر اساس نمره ارزیابی هر اثر آورده شده است. در قسمت برترین مدارس، مدارس استان تهران در 2 بخش برادران و خواهران، به‌ترتیبِ رتبه آورده شده است. در این بخش سعی گردیده است فعال‌ترین مدارس در جشنواره علامه حلی(ره) در سطح استان معرفی شوند. توضیح آن‌که در این آمار، مدارسی که بیش از 10 اثر به جشنواره ارسال کرده‌اند، در قسمت بالای جدول قرار گرفته و وارد میدان رقابت شده‌اند. همچنین برای امتیازدهی به مدارس، 3 فاکتور در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
1. معدل اجمالی آثار مدارس که نشان‌دهنده کیفیت آثار ارسالی توسط مدارس علمیه می‌باشد؛
2. تعداد آثار ارسالی که به ازای هر 5 اثر، 5/2 امتیاز به مدرسه فرستنده تعلق می‌گیرد؛
3. تعداد قبولیِ مرحله اجمالی که به ازای هر اثر، 2 امتیاز به مدرسه فرستنده تعلق می‌گیرد؛
لازم به ذکر است آثاری که فاقد شرایط اولیه بوده‌اند، از جشنواره حذف و در معدل‌گیری لحاظ نگردیده است. همچنین آن دسته از آثار که متعلق به شخص فرستنده اثر نبوده، طبق آئین‌نامه ارزیابی در مرحله ارزیابی اجمالی، نمره صفر گرفته، از جشنواره کنار رفته و در معدل‌گیری لحاظ شده است. امتیاز تعداد آثار نیز بعد از کسر اثرهای فاقد شرایط اولیه (مردود سنی،کمتر از 10 صفحه، آثار کلاسی، کپی پیست) برای هر مدرسه محاسبه شده است. بدین ترتیب، مدارسی که از نظر کیفی و کمّی در سطح بهتری قرار داشته و امتیازات بیشتری را کسب نموده‌اند، از رتبه بالاتری در جشنواره برخوردارشده اند.
در پایان، این دبیرخانه از تلاش‌ها و حمایت‌های همیشگی دبیرخانه کشوری جشنواره علامه حلی(ره)، مدیران حوزه‌های علمیه برادران و خواهران استان تهران و مدارس علمیه خواهر و برادر و همچنین گروه علمی و اجرایی چهارمین جشنواره علامه حلی(ره)، تقدیر و قدردانی می‌نماید. امید آن‌که تلاش‌های بی‌وقفه این مجموعه توانسته باشد خوشنودی حضرت ولی‌عصر(عج) را در پی داشته باشد. خداوند سبحان را سپاسگزاریم که در این راه، ما را از لطف خویش محروم نگردانید.
مهدی محمدی