عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: یادداشت حجت الاسلام عباس قانع ::.
پژوهش، نیازمند طراحی یک نظام علمی

اشاره:
حجت الاسلام والمسلمین عباس قانع تحصیلات حوزوی را تا چهار دوره مصاحبه خارج فقه و اصول گذراند و کارشناسی حقوق را نیز دریافت کرد ؛ وی همچنین سابقه چهار سال تدریس فقه و اصول و همکاری در تهیه کتب اعتقادی، اخلاقی و تاریخی به عنوان مدیر گروه پژوهش دارد.


با توجّه به این‌که بنای حوزویان، ژرفنگری و پیشبرد علم وجوابگویی به نیازهاست نکاتی را معروض می‌دارم:
در درجه نخست باید برای پژوهش، یک نظام مطالعه شده طراحی شود تا برنامه‌ها در جهت افق وچشم اندازهای مدّنظر حرکت کرده و همواره در پروسه ارزیابی قرار گیرند. یکی از نتایج این برنامه‌ریزی آن است که مقالات با موضوعات آزاد و بی هدف به جشنواره ارسال نمی گردند. آثاری که به‌هیچ عنوان در صدد رفع معضل یا مسائل مورد نیاز جامعه نیستند مورد تشویق قرار نمی گیرند. همان‌گونه که آموزش به معنای اخص آن یعنی تشکیل کلاس و برگزاری امتحانات، نقشی محوری در برنامه‌های حوزه دارد، پژوهش نیز باید از محجوریت بیرون آمده و برای اجرای برنامه‌های آن ضمانت اجرایی تدبیر شود. زیرا نباید دست روی دست گذاشت ومسئله پژوهش وتولید علم را به عدّه‌ای قلیل سپرد و با تکیه بر تلاش‌های گسترده ایی که پیشینیان به خرج داده‌اند خود را از فعالیت‌ها و روش‌های جدید پژوهش بی نیاز دانست. بلکه همان ضرورتی که در آموزش احساس می شود باید در پژوهش نیز وجود داشته باشد. در غیر این صورت دانش آموخته حوزوی بعد از سالیان متمادی، هرگز نخواهد توانست پاسخ گوی نیازهای جامعه باشد. بنابراین حوزه‌های علمیّه در این زمینه مسئولیتی خطیر دارند و باید در جهت رشد علمی و پژوهشی طلّاب جوان که عمر گران‌بهای خویش را در اختیار حوزه‌ها قرار داده‌اند بکوشند.