عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: سخن دبیرخانه ::.
امروزه یکی از روش‌ها و ابزارهای شناسایی نخبگان، برگزاری جشنواره‌های تخصّصی در سطح کشوری، استانی و یا درون سازمانی است. در این‌گونه برنامه‌ها که اغلب دارای افت و خیزهای مادی و معنوی هستند نخبگان هر رشته، استعداد و توانمندی خود را در معرض معرفی و بهره‌مندی مسئولان و متولّیان امر می‌گذارند تا از رهگذر آن، ضمن برخورداری از مزایای خاص، حضور خود در صحنه‌های علمی، فنی و سیاسی کشور را به نمایش گذارده و از فرصت‌های بالندگی بهره‌مند گردند.
صرف‌نظر از فواید دیگر این جشنواره‌ها همچون ایجاد روحیه خودباوری و شور و نشاط در جوانان، باید به این نکته توجّه داشت که جشنواره‌های ملی کشور نوعی نشان ، نمانام و نمایه تراز علمی در مقایسه با سایر کشورها تلقی می‌گردند. از این رو همواره تلاش جدی صورت می‌گیرد تا اهداف مورد نظر از جهت کمی و کیفی و نتایج حاصله به صورت حداکثری تأمین گردد.
بر این اساس معاونت پژوهش حوزه علمیّه قم نخستین جشنواره علّامه حلی (ره) را به‌منظور شناسایی و معرفی نخبگان و نویسندگان جوان حوزوی در سال 87 برگزار کرد که حاصلی گران‌قدر داشت. همچنین در سال 1389 اوّلین جشنواره علّامه حلی (ره) استان تهران با دبیری حجت الاسلام و المسلمین جعفر سماوات و هماهنگی جشنواره مرکزی رقم خورد. باید اذعان کرد که جشنواره امسال که بحمدالله سومین دوره خود را پشت سر می‌گذارد کوله باری از تجربه و موفقیت را کسب کرده است که می‌تواند چراغ راه آینده و پیشرفت‌های آتی باشد.
طی سه دوره گذشته جمعاً بیش از 3200 اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از ارزیابی نهایی افزون بر 90 اثر به‌عنوان برگزیده، انتخاب و جوایز ارزشمندی به آنان اهدا گردید.
ذکر این نکته ضروری است که دوره سوم را باید از جهاتی نسبت به دو دوره گذشته ممتاز دانست. چرا که این دوره گرچه از لحاظ کمّی و تعداد آثار ارسالی در سطحی پایین تر از دوره دوم برگزار شد اما این امر نشان داد که فرهنگ ارتقای کیفیت و ارزشمندی آن، در حوزه‌ها نهادینه‌شده و گسترش یافته است و به همین دلیل عده زیادی حاضر نشدند آثار خود را که به زعم خود ضعیف می‌نماید به جشنواره ارسال کنند. از سوی دیگر نحوه مدیریت برنامه ثبت‌نام و دریافت آثار از سطح بالاتری برخوردار بود. همچنین دقت بیشتری در ارزیابی آثار اعمال گردید به گونه‌ای که می‌توان برگزیده‌ها را حقیقتاً شایسته این رتبه دانست.
در پایان ذکر این نکته حائز اهمیت است که جشنواره برای رسیدن به اهداف آرمانی خود نیازمند ملزوماتی است که به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود:
1- جشنواره علّامه حلی (ره) زمانی می‌تواند همسنگِ شأن و منزلت حوزه تلقی گردد که به صورت رسمی از وزارت علوم مجوز گرفته و ملی شده باشد. در چنین حالتی خواهد توانست به خواسته‌های منطقی و واقعی طلّاب پژوهشگر نیز پاسخ گوید و همچون جشنواره‌های دیگر که ملی هستند از امتیازات ویژه برخوردار گردد.
2- ملی​شدن جشنواره به مقدماتی نیاز دارد ملزوماتی است. یکی از آن‌ها ارتقای سطح کیفی آثار است. به عبارت دیگر آثار طلّاب می‌بایست با استانداردهای لازم در پژوهش منطبق باشد تا سطح جشنواره به حد مطلوب و شایسته خود نائل گردد.
3- طلّاب محترم باید بیش از گذشته مقام پژوهش و نویسندگی را ارج نهند و برای کسب مهارت‌های لازم با جدیت تمام بکوشند چرا که شواهد عینی نشان می‌دهند آینده علمی کشور در اختیار پژوهشگران خواهد بود.
در پایان از تلاش و حمایت بی‌دریغ و همه‌جانبه مجموعه معاونت محترم پژوهش مدیریت حوزه علمیّه استان تهران تقدیر کرده و کوشش خالصانه و پی گیر آنان را ارج می‌نهیم. امید که در سایه عنایت حق تعالی و حمایت حضرت ولی‌عصر (عج)همواره موفق و سلامت باشند.
دبیرخانه سومین جشنواره علامه حلی(ره) استان تهران