عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: حجت الاسلام جواد خداپرست ::.
نام اثرکنترل جمعیت با رویکرد فقهی
گرایش علمیفقه و حقوق اسلامی
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیهجعفریه پاکدشت
رتبهشایسته تقدیر
کد اثر60380


چکیده اثر:
مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی به بررسی فقهی مسئله کنترل جمعیت و تنظیم خانواده ‌پرداخته و ضمن تفکیک مفاهیم کنترل موالید ،پیشگیری و تنظیم خانواده از یکدیگر، نظریه‌های جمعیت شناختی و دیدگاه ادیان مختلف و اسلام را با ذکر ادله آن‌ها مورد مقایسه قرار داده است. همچنین احکام اوّلیه و ثانویه موضوع، بررسی و اختیارات حکومت اسلامی و ولی فقیه تبیین گردیده است. در فصل پایانی به طور اختصار به احکام پیشگیری از بارداری پرداخته شده است.ازنتایج حاصل از این تحقیق آن است که مسئله تنظیم خانواده و کنترل موالید به دلیل اختلاف در عوامل فعال، اهداف و سیاستهای هر یک متفاوتند.
عامل فعال در تنظیم خانواده، والدین هستند که آگاهانه قدم بر می دارند. در حالی‌که عامل فعال در کنترل موالید دولت است. و آگاهی و عدم آگاهی خانواده ها در این زمینه اهمیتی ندارد به هر روی آن چه در تنظیم خانواده مطلوب به شمار می رود سلامت مادر است که باید با رعایت فواصل بین بارداری مورد دقت و رعایت قرارگیرد. ولی درکنترل موالید، سلامت اقتصادی جامعه مورد نظر است و سیاستمداران از هر راه ممکن مانند استفاده از داروها و ابزارهای پیشگیری و یا تأخیر در ازدواج سعی در اجرای آن دارند. اهم سرفصل‌های این پژوهش عبارتند از: کلیات، تعریف واژه‌ها شامل: الف :تنظیم خانواده، ب :کنترل موالید، ج :پیشگیری موالید، د :مقایسه بین مفاهیم؛ نظریات جمعیت‌شناسی شامل الف :طرفداران افزایش جمعیت، ب :مخالفان افزایش جمعیت، ج:جمعیت ثابت، د:جمعیت متناسب؛ حکم ثانوی در مسئله (تکثیر جمعیت، عدم حرمت کنترل موالید، عناوین ثانوی درتکثیر اوّلاد و...) .