عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: آقای امیررضا صفاریان خوزانی ::.
نام اثربررسی حکم فقهی استشفاء به تربت ابی عبدالله الحسین(ع)
گرایش علمی فقه و حقوق اسلامی
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیهمشکوه
رتبهشایتسه تقدیر
کد اثر62225


چکیده اثر:
مقاله پیشرو، حکم فقهی«استشفاء به تربت امام حسین(ع)»را مورد بررسی قرار داده و در پی پاسخ به این سؤال است که آیا جوازی بر اکل تربت سیدالشهدا(ع) از سوی شارع بیان شده است یا نه؟ برای پاسخ به این سؤال ابتدا در مقدمهای کوتاه، معنای لغوی و اصطلاحی تربت و استشفاء بررسی شده و سپس صور فقهی استشفاء به طین امام حسین(ع) تبیین و ابواب فقهی و روایی که ناظر به احکام خاص آن است، معرفی اجمالی گردیدهاند. در ادامه، روایات عام که در بیان حرمت اکل طین و مضرات ناشی از آن هستند و نیز احکام پنجگانه انواع استشفاء تبیین شدهاند.
همچنین دلیل اجماع بر جواز اکل تربت سیدالشهدا(ع) و روایات موجود از لحاظ سندی و دلالی، مستندسازی و ارزیابی گردیدهاند. در پایان، ضمن جمعبندی روایات، ادله و چند کبرای رجالی و طرح نظر مختار، فروعات مسئله جهت انجام تحقیقات آتی پیشنهادشدهاند. در این پژوهش سؤالات ذیل مطرح است: مقدار «ما یستشفیبه» چه میزان است؟ آیا قصد استشفاء، بر حلیت شرط است یا نه؟موضع تربت کجاست؟ آیا ادله بر طین قبر صدق میکند یا حائر یا اطراف آن؟آداب استشفاء کدامند و چه تأثیری بر استشفا دارند؟ آیا اکل تربت سایرمعصومان(ع) در حکم اکل تربت اباعبدالله الحسین(ع) است؟ آیا استشفاء، تنها ناظر به امراض جسمی است و یا شامل امراض روحی و معنوی نیز میشود؟ محورهای اصلی این پژوهش عبارتند از: مفهوم شناسی استشفاء، تربت و طین؛ انواع حکم تکلیفی استشفاء؛ ادله مورد استناد مسئله اعم از اجماع و دوازده روایت از معصومان(ع).