عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: آقای میلاد میرزایی ::.
نام اثربررسی مفهوم حصر "انّما" در آیه ولایت
گرایش علمی تفسیر و علوم قرآنی
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیهفیلسوف الدوله
رتبهشایتسه تقدیر
کد اثر61642


چکیده اثر:
مسئله جواز سهو النبی(ص) از جمله مسائل اختلافی میان فرق اسلامی است و هر گروه با استناد به آیات، روایات و دلایل عقلی به رد نظریه مخالف پرداختهاند.
برای واژه سهوالنبی(ص) یازده مصداق تعیینشده که از جمله میتوان به سهو در ذنوب، تبلیغ، امور معیشتی و فتوا اشاره کرد. شماری از اهلسنّت به ویژه متکلمان، برخی از معانی سهو را پذیرفتهاند. در میان شیعیان نیز کسانی قائل به سهو النبی (ص) در برخی از مراتب هستند. بسیاری از روایات مربوط به سهوالنبی از جهت سندی ضعیف بوده و با مضامین تاریخی ناسازگارند. به لحاظ دلالت نیز با برخی از روایات و اصول محکم تعارض دارند. در این پژوهش آیات قرآن، تفاسیر و دیگر روایات و اصول محکم که به طور مستقیم و غیرمستقیم سهو رسول خدا(ص)را به طور مطلق رد میکنند مورد ارزیابی قرارگرفتهاند.
همچنین دیدگاه موافقان سهو النبی (ص) اعم از شیعه و سنی مورد ارزیابی و نقد قرار گرفته و نظر مختار تبیین گردیده است. ثمره این بحث در مسئله عصمت پیامبر(ص) و حجیت قول، فعل وتقریر ایشان و نیز میزان اعتماد مردم به سیره آن حضرت ظاهر میگردد و نقش مهمی در علوم فقه، کلام و... خواهد داشت. محورهای مهم این پژوهش عبارتند از: واژه شناسی سهو؛ بررسی معانی اصطلاحی سهو النبی(ص) ؛ کلام قائلین به سهو در میان علما و متکلمان سنی و شیعه؛ کلام قائلین به عدم سهو در عامه و خاصه؛ نقد و بررسی سندی - تاریخی روایات خاصه سهو النبی(ص) و نحوه دلالت آنها؛ بررسی دلائل نقلی از آیات شریفه در رد سهو النبی(ص)؛ بررسی دلائل نقلی از روایات در رد سهو النبی (ص)؛