عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: آقای مهدی امیری ::.
نام اثرنقش خیال و وهم در انجام گناه از دیدگاه امام خمینی(ره) و نراقیین(رحمهماالله)
گرایش علمیاخلاق و تربیت
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیهحضرت عبدالعظیم(ع)ری
رتبهشایسته تقدیر
کد اثر60524


چکیده اثر:
خیال و وهم دو قوه تأثیرگذار در تعیین سعادت و شقاوت انسان هستند. تمام مظاهر و شئون عالم ماده، مرکب سواری انسان برای عروج به عالم معنا و مراتب برتر وجود یا از عوامل سقوط به اسفلالسافلین به شمار میروند. امروزه بسیاری از مردم به دلایل واهی و پوچ از هم دور شدهاند و رابطه سردی با یکدیگر دارند. از دلایل این امر حاکمیت قوه خیال و وهم بر انسان است. به عبارت دیگر اغلب مردم، عاقل بالقوه و متخیل بالفعلاند و میان شئونات ظاهر و باطنشان ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد به گونهای که یا هر دو رنگ عالی میگیرند یا هر دو دانی میشوند. مراتب عالی وجود انسان همراه با مرتبه دانی در حیات پست مادی به سر میبرند. از این رو انسان نباید اجازه دهد که مراتب عالی وجودش به میادین شهوت، غضب و وهم که از الزامات حیات مادی هستند وارد شود. چرا که در غیر این صورت قوه خیال او اسیر شهوت، غضب و وهم میگردد و عقل به اسارت هوی در میآید. به عبارت دیگرآنچه از خاطر آدمی میگذرد بر دو گونه است: اوّل آنكه در ذهن بهطور اضطرارى جنبش میكند ولى مبدأ كارى نمى‏شود و تنها خیال محض و مجرد فکر و تصوّر است. اینگونه خواطر، آرزوهاى كاذب و اندیشه‏هاى فاسدند.
دوم خاطراتی كه محرّك اراده و عزم بر فعل هستند و میل و رغبت را برمى‏انگیزند و اندامها را به فعل وا مى‏دارند. این قسم اگر مبدأ خیر باشد الهام است و ستوده و اگر مبدأ شرّ باشد وسواس است و نكوهیده. در پژوهش حاضر، نقش قوه خیال و وهم در انجام گناه از منظر امام خمینی(ره) و فاضلین نراقی(ره) بررسی شده است.