عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: الهام نصرتی ::.
نام اثر عوامل مؤثر بر شکل گیری وضعیت اجتماعی و فردی سکولار
گرایش علمی علوم انسانی
نوع اثر پایان نامه
مدرسه علمیه الغدیر
رتبه اول
امتیاز 88
کد اثر 41772


چکیده اثر:
نظریه‌پردازان رویکردهای متفاوتی نسبت به موضوع سكولاریسم و وضعیت سكولار دارند. در این رساله، به هدف كسب دیدگاهی جامع‌تر نسبت به موضوع، پس از مرور رویكردهای مختلف به موضوع سكولاریسم و سكولاریته، جمع‌بندی شاینر از نظریات این حوزه را با اصلاح مختصری برگزیده‌ایم و آن به عنوان ابعاد موضوع سكولاریسم و سكولاریته معیار قرار دادیم. استراتژی اصولی ما آن بوده است كه با استفاده از این چهارچوب مرجع كه نسبت به سایر چهارچوب‌ها جامع‌تر به نظر می‌رسید، پرسش‌ها و ابعاد اساسی موضوع را شناسایی نماییم و با این سؤالات تفصیل یافته به محضر قرآن كریم شرفیاب شویم و پرسش‌گرانه دیدگاهی قرآنی نسبت به این ابعاد بیابیم.
شاینر در مرور رویكردها به موضوع سكولاریسم و سكولاریته، شش معنا یا كاربرد كم و بیش متفاوت برای اصطلاح سكولاریسم نوع‌شناسی می‌كند؛ زوال دین، سازگاری هر چه بیشتر با “این جهان”، جدایی دین و جامعه، جایگزینی صورت‌ها و ظواهر مذهبی به جای باورداشت‌ها و نهادهای مذهبی، سلب تقدس از جهان، و حركت از جامعه “مقدس” به جامعه “دنیوی”.
ما در این رساله نظر به خط حایل كمرنگی كه خصوصاً میان مفهوم دوم، پنجم و ششم بود، وجه ششم را حذف نمودیم و به این معنا پنج فصل اصلی پرسش‌گری خود از قرآن كریم را سامان دادیم. سپس از طریق كلیدواژه‌ها و معانی مرتبط، آیات مربوط به هر فصل را استخراج نمودیم. با اقتباس از شیوه تفسیری استفاده شده در تفسیر نور، عوامل مؤثر بر شكل‌گیری وضعیت اجتماعی و فردی سكولار را در قالب 185 بهره از قرآن كریم تصریح نمودیم. اهم این عوامل عبارت بودند از:1-دوری از اعتقاد و رفتار توحیدی، 2- عدم تعقل در دین و دستورات آن، 3- گسترش عواملی كه بی‌اطمینانی به دین را می‌افزایند،4- بی‌اعتنایی به قرآن كریم (نخواندن، تعمق نكردن و به كار نبردن)، 5- تفرقه در دین، 6- پرداختن به آیات متشابه بدون توجه به آیات محكم و روایات، 7-انكار الگو بودن پیامبر به بهانه‌هایی چون بروز نبودن و…،8- زوال آموزش، فراگیری و عمل به كتاب و سنت، 9- كمرنگی جهان‌بینی معادمحور، 10-نفاق اعتقادی و عملی، 11- ترك امر به معروف و نهی از منكر، 12- تسلیم و تعبد كوركورانه و نه عالمانه، 13- طغیان غرایز و شهوات، 14- عدم رجوع به وجدان درونی در تشخیص مصالح اخلاقی، 15- آزادی مهارگسیخته، 16- بی‌عدالتی، 17-فقدان استقلال فكر و عقیده و وابستگی به دیگران، 18- كفران زبانی و عملی نعمات الهی، 19-سرگردانی، بی‌هدفی و بی‌برنامگی، 20- رفع پرده عفت و حیا، 21- ریا، 22- مباحات به موهومات و فراموشی فضایل راستین بشری، 23- خو گرفتن به دنیا و غفلت از كم‌اهمیت و زودگذر بودن آن، 24-بی‌صبری و ناشكیبایی در برابر مشكلات، 25- عدم اهتمام به ضرورت جو دینی در جامعه.