عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: امروز طلاب جوان ما اطلاع کافی از مسائل مربوط به نگارش و ادبیات فارسی را ندارند ::.
معاون پژوهش حوزه علمیه تهران با اشاره به شیوه آموزش در گذشته گفت: علمای سلف در طول روز با گرفتن دو درس از اساتید، به کتب و آثار دیگر علما مراجعه نموده و ضمن آشنایی با نظرات، آرا و عقاید آنان نسبت به مطلب اشرافیت پیدا می‌کردند.
حجت‌الاسلام جعفر سماوات خاطرنشان کرد: تفاوت یک دانشمند معمولی با یک عالم محقق در این است که دانشمند معمولی همچون کتابخانه‌ای مملو از کتاب است، اما راکد و بی‌ثمر، در صورتی که یک دانشمند محقق اطلاعات خود را به صورت موضوعی و تخصصی دسته‌بندی نموده و ثمره جهد و ممارستش، پاسخگوی شبهات و دیدگاه‌های خصمانه دشمن، در عرصه‌های گوناگون می‌باشد.
معاون پژوهش حوزه علمیه تهران افزود: علمای سلف با تجزیه و تحلیل در یک موضوع علمی به نتیجه مطلوب می‌رسیدند و حاصل آن کتب و آثار ارزنده‌ای است که امروز به عنوان منابع نفیس شیعه استفاده می‌شود.
حجت‌الاسلام جعفر سماوات اظهار داشت: امروز طلاب جوان ما اطلاع کافی از مسائل مربوط به نگارش و ادبیات فارسی را ندارند. در حالی که یک طلب جوان باید در گام نخست ضمن اشرفیت بر ادبیات فارسی، نسبت به اصول نگارش، جستجو، فیش‌برداری، دسته‌بندی مطالب و فن مقاله‌نویسی اطلاعات کافی را داشته باشند و با انجام تحقیقات مقدماتی و ترویجی، خود را برای انجام پژوهش‌های اصولی و تولید علم آماده نمایند.
وی با بیان اینکه هنوز جایگاه پژوهش در حوزه‌های علمیه نهادینه نشده است، خواستار توجه بیشتر مسئولان و مدیران حوزه‌ها و مدارس علمیه نسبت به این امر مهم شد.
حجت‌الاسلام سماوات گفت: عده‌ای، پژوهش را برهم زننده نظم و مخل نظام آموزشی می‌دانند، در حالی که پژوهش و آموزش مکمل یکدیگرند و به همان میزانی که حوزه‌ها به مساله آموزش اهمیت می‌دهند باید به پژوهش توجه و عنایت داشته باشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت اطلاع‌رسانی در عصر اینترنت گفت: معاونت پژوهش به عنوان اولین مجموعه پژوهشی است که در مدت کوتاهی پس از استقرار مرکز مدیریت در تهران با همکاری معاون پژوهشی حوزه‌های علمیه کشور اقدام به راه‌اندازی سایت پژوهشی در جهت اطلاع‌رسانی و سهولت برقراری ارتباط با طلاب نموده است. حجت‌الاسلام سماوات افزود: طلاب به راحتی می‌توانند با مراجعه به این سایت، از آخرین اطلاعات و اخبار در خصوص برنامه‌ها و فعالیت‌های این معاونت آگاهی یابند.
وی در ادامه با بیان برخی خدمات معاونت پژوهش به مدارس علمیه، عنوان نمود: تاکنون با تلاش و پیگیری‌های این معاونت توانسته‌ایم کتابخانه‌های مدارس علمیه استان تهران را در دو نوبت تجهیز کرده و به لحاظ امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تعدادی از مدارس را حمایت کنیم.
وی ارائه خدمات نرم‌افزاری، کتب دوره‌ای در قالب سی‌دی و برگزاری کارگاه‌های پژوهشی زیرنظر اساتید مجرب را از دیگر برنامه‌های اجرایی این معاونت عنوان کرد.