عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: کمبود استاد راهنما و پژوهش در حوزه احساس می‌شود ::.
مصطفی احمدی / معاون پژوهش حوزه علمیه خاتم‌الاصیاء(عج)

ویژگی حوزه شما در امر پژوهش چیست؟

حوزه علمیه خاتم‌الاوصیاء(عج) حوزه‌ای است که 6 الی 7 سال پیش کار خود را شروع کرده است. این حوزه به واسطه تاکید بر روی موارد آموزشی همچون برگزاری آزمون جامع (آزمون نحوه از کتاب‌های صمدیه، سیوطی، مغنی الادیب و نحو وافی) که در سال سوم از طلاب گرفته می‌شود، همت خود را صرف پژوهش هم نموده است. فعال کردن تابلو پژوهش توسط خود طلاب از جمله مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد. تابلویی که در آن سوالات علمی طلاب نصب می‌شد و دیگر طلاب در طول هفته به آن فکر کرده و جواب می‌دادند. البته این حوزه از همان ابتدا و هرساله دهه دوم ماه مبارک رمضان را اختصاص به اردوی پژوهشی مشهد مقدس می‌داد. اردویی که در آن تمامی طلاب موظف بودند شرکت کنند و در موضوعات خواسته شده به تحقیق بپردازند. در روز اول این اردو به صورت فشرده کلاس روش تحقیق برای طلاب برگزار می‌شد تا طلاب بتوانند با استفاده از روش صحیح تحقیق به پژوهش در کتابخانه آستان قدس رضوی و یا کتابخانه آیت‌الله خویی(ره) بپردازند.
این حوزه از همان سال اول با عنایت استاد حمیدیه (معاون آموزش) کلاس‌های منطق کاربردی برگزار نمود و طلاب توانستند با این فن به نقد منطقی مقالات بپردازند و نوشته‌های خود را به صورت یادداشت در روزنامه رسالت به چاپ برسانند که حاصل این نوشته‌ها بیش از 1000 مقاله در روزنامه رسالت است.
کاستی امر پژوهش در حوزه‌ها چیست و چه پیشنهاد و یا انتقادی در این زمینه دارید؟
چیزی که بتوان به آن اشاره کرد کمبود امکانات پژوهشی مثل رایانه، نرم‌افزارهای آموزشی و پژوهشی،‌عدم تجهیز کتابخانه‌ها و...
از دیگر مواردی که بتوان به آن اشاره کرد کمبود اساتید راهنما و پژوهشگر در زمینه‌های مختلف است. کمبود اساتید برای تدریس مهارت‌های تحصیلی و پژوهشی در این راستا بتوان با برنامه‌ریزی صحیح از طریق معاونت پژوهش مرکز امکانات اولیه را در این راستا فراهم کرد تا طلاب بتوانند از حداقل امکانات استفاده کنند.
ایجاد معاونت پژوهش در حوزه‌ها چقدر توانسته در ارتقای فرهنگ پژوهش کمک بکند؟
معاونت پژوهش از معاونت‌های تازه تاسیس است. آنها باید بتوانند با برنامه‌ریزی کوتاه مدت و بلند‌مدت و برگزاری دوره‌های روش تحصیل و روش تحقیق، طلاب را به امر پژوهش سوق دهند، و این برنامه‌ها همگی زمان بر است. البته در این مدت کم به نظر می‌رسد که موفق‌ بوده‌اند و این را می‌توان از آمار شرکت‌کنندگان در جشنواره علامه حلی به دست آورد.
چشم‌انداز شما در امر پژوهش چیست؟
در ابتدا بتوانیم روحیه پژوهش و کار جمعی را در بین طلاب تقویت کنیم، زمینه را برای کشف استعداد‌های برتر و حمایت از آنها را هموار کنیم. در ادامه بتوانیم با ایجاد یک پژوهشکده در زمینه کلام و فلسفه پاسخگوی نیاز پژوهشی و اعتقادی جامعه باشیم.
برگزاری جشنواره علامه حلی چه کمکی به امر پژوهش می‌تواند بکند؟
برگزاری جشنواره یک محک واقعی از توانمند‌ی‌های پژوهشی طلاب و معاونین پژوهش است. علاوه‌بر این جشنواره، تشویقی برای طلاب و ترویج رویحه خود‌باوری برای آنان است و اینکه طلاب توانمندی‌های خود را مورد ارزیابی قرار داده و در آخر بتوانند زمینه را برای پیشرفت خود فراهم کنند.