عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: برخی تصلب‌ها در حوزه مانع پژوهش است ::.
مهدی عامری شهرابی / طلبه سطح دو مدرسه علمیه مجد تهران
در ابتدا مختصری خودتان را معرفی کرده و اطلاعاتی را در مورد سابقه پژوهش خود بیان کنید.

مهدی عامری طلبه پایه نه حوزه علمیه مجد تهران هستم مقاله شیخ کعبیه بنده در جشنواره جز مقالات برتر شناخته شده است که در آن به بررسی زندگی و نظرات یکی از بزرگان معتزله به نام ابوالقاسم بلخی کعبی پرداخته شده است. راجع به سوال شما باید بگویم با توجه به تعریف و مفهوم صحیح پژوهش نمی‌توانم خود را یک پژوهشگر بدانم که در مورد سابقه پژوهشم توضیحی بدهم کارهایی که تاکنون انجام داده‌ام بیشتر در حد یک تحقیق و توصیف یا گزارش بوده است. منتهی از سال 83 در روزنامه‌ها و نشریات مطالبی می‌نگارم و از همان سال‌های اول طلبگی در حوزه‌های بودم که به مساله تحقیق و نگارش طلاب اهتمام ویژه‌ای وجود داشت و جناب استاد حمیدیه با برنامه‌های ویژه‌ای که تدارک دیده بودند طلاب را برای ورود به عرصه تحقیق و پژوهش آماده می‌کردند. ما هر ساله در دهه پایانی ماه مبارک رمضان اردوی زیارتی و علمی مشهد مقدس را داشتیم که در این اردو ضمن آموزش روش تحقیق و منبع شناسی طلاب در پایان اردو تحقیقاتی با موضوعات مختلف انجام می‌دادند و این یک حرکت بسیار عالی ورود میدانی و عملی به وادی تحقیق بود که اثرات مبارک بسیاری داشته است.
آیا تحقیقتان شخصی بوده و یا جزء برنامه حوزه؟ توضیح دهید.
همان‌طور که عرض شد تحت تاثیر برنامه‌های استاد حمیدیه به تحقیق روی آوردم و مقاله‌ای که امسال به جشنواره ارسال شد هم حاصل همان اردوهای مشهد است.
مشکلات پژوهشگران در حوزه چیست و برای رفع آن چه پیشنهاداتی دارید؟
یکی از ابزارهای مهم تحقیق کتاب و کتابخانه است متاسفانه امروز حوزه‌های ما از این لحاظ غنی و قوی نیستند به خصوص در تهران و این کار را برای طلاب محقق بسیار مشکل کرده است لذا خوب است کتابخانه‌ای تخصصی مخصوص طلاب راه‌اندازی شود که مراجعه آن برای طلاب سهل باشد. همچنین نبود آموزشهای کافی و عدم ایجاد انگیزه از سوی بزرگان حوزه سبب شده مقوله پژوهش مظلوم واقع شود. از سویی باید برخی تصلبها و جمودها در حوزه کمرنگ شوند چرا که لازمه پژوهش آزاداندیشی است وقتی در قسمتی از حوزه عرفا و فلاسفه تکفیر می‌شوند این به این معناست اجازه تحقیق در این علوم اساسی را می‌خواهند سلب کنند. از این رو حوزه‌های امروز باید با مجامع علمی دنیا آشنا باشند تا در عرصه جنگ نرم بتوانند به وظیفه خطیر خود عمل کنند.
چرا برادران حضور کمرنگ‌تری در پژوهش نسبت به خواهران داشتند؟
یکی از مشکلات حوزه برادران نبود آموزش‌های پژوهشی است متاسفانه اغلب و بلکه تمام حوزه‌های ما از این نقیصه رنج می‌برند در حالی که در حوزه خواهران روش تحقیق به عنوان یک واحد درسی ارائه می‌شود و بر این اساس طلاب موظفند پایان‌نامه بنویسند. لذا اگر کسی در حوزه برادران کار پژوهشی انجام می‌دهد به صورت شخصی است و سازمان حوزه در این کار دخالتی ندارد. البته جدای از کمیت بایستی کیفیت پژوهش نیز مدنظر قرار بگیرد.
برنامه‌های پژوهشی حوزه چقدر در موفقیت شما تاثیرگذار بوده است؟
بسیار اثرگذار است وقتی استادی باشد که به طلبه آموزش و انگیزه بدهد و طلبه حس کند درسهایی که می‌خواند چه کاربردهای علمی و عملی بسیاری در دنیای امروز دارند بی‌شک روبه پژوهش می‌آورد و این امر سبب می‌شود تحول عظیمی در حوزه علوم انسانی رخ دهد که مطالبه مقام معظم رهبری است.