عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: یادداشت دبیر نخستین جشنواره استان تهران ::.
یکی از تاکیدات اساسی مقام معظم رهبری در سالهای اخیر اهتمام اندیشمندان به علوم انسانی و تحول در این مهم با توجه به معیارهای اسلامی و ایرانی است. جنبش نرم‌افزاری و کرسی آزاداندیشی و از همه مهمتر تحول در حوزه‌های علمیه که از سفارشات معظم‌له است را نیز باید در همین راستا ارزیابی نمود.
این اتفاق مهم و مبارک محقق نخواهد شد مگر آنکه زمینه‌ها و مقتضیات آن فراهم گردد و بی‌تردید از مهم‌ترین عوامل رسیدن به این امر اهمیت بسیار دادن به مساله تحقیق و پژوهش و در نتیجه نوآوری علمی است. حوزه علمیه از دیرباز مهد محققان و پژوهشگران بسیاری بوده است. امروزه نیز اگر حوزه بنا بر ماندگاری و توفندگی دارد – که دارد – می‌بایست همچون اسلاف خود با عنایت به دو مقوله مهم زمان و مکان و با بهره‌مندی از اجتهاد پویا در مسیر فقه جواهری و سنتی حرکت نماید. براین اساس یکی از نیازهای غیرقابل چشم‌پوشی طلاب امروز آنان با پژوهندگی و سوق دادن آنها به این مهم است امری که تا حدودی در حوزه امروز مغفول مانده است.
جشنواره علامه حلی که چند سالی است که در سطح کشوری برگزار می‌شود با همین هدف و ایجاد انگیزه پژوهش در طلاب کار خود را آغاز کرد. استقبال طلاب از این جشنواره نشان داده است که ظرفیت و علاقه‌مندی به پژوهش در حوزه وجود دارد و اگر برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری دقیق و جامعی وجود داشته باشد این جشنواره می‌تواند ثمرات بسیار بیشتری داشته باشد.
در سال 89 برای نخستین‌بار جشنواره علامه حلی با تصویب شورای سیاست‌گذاری جشنواره علاوه بر قم در سه استان خراسان رضوی، اصفهان و تهران به صورت مستقل برگزار شد و البته مقالات و تحقیقات برگزیده استانها به مرحله کشوری در قم راه یافتند.
پس از آنکه شورای پژوهش استانها متشکل از معونین پژوهش مرکز مدیریت خواهران و برادران تشکیل شد جلسات متعددی برای چگونگی فراخوان و اطلاع‌رسانی و برنامه‌ریزی کار انجام شد و چون نخستین تجربه بود بی‌شک کار با مشکلات و کمبودهایی مواجهه داشت از جمله اینکه اطلاع‌رسانی و فراخوان دیر صورت گرفت و برای سال آینده این مشکل رفع خواهد شد و بنای شورا این است از همان ابتدای سال فراخوان مقالات را اعلام نماید.
پس از مراحل مقدماتی در استان تهران و جمع اموری مقالات از تاریخ ارزیابی‌ها طی چند مرحله شروع شد؛ در ابتدا مقالات توسط معاونین پژوهش حوزه‌های علمیه تهران ارزیابی اجمالی شده و تعدادی از آنها حذف گردید.
پس از آن توسط تعدادی از افراد گروه نخست مقالات با دقت و تفصیل ارزیابی شدند و در طول این دو مرحله دبیر علمی جشنواره حاج‌آقای حجامی نظارت و همراه بودند و کمکهای شایسته‌ای به گروه نمودند. ایشان قبل از این هم که همراه دبیر جشنواره جناب حجت‌الاسلام آقای دکتر گودرزی با حضور در 5 مدرسه علمیه تهران با سخنانشان نقش به‌سزایی در ایجاد انگیزه بین طلاب برای حضور در این جشنواره ایفا کردند که به یاری خدا در سال آینده این برنامه در تمامی حوزه‌ها انجام خواهد شد.
در مرحله آخر ارزیابی توسط اساتید گرانقدر آقایان شریف‌زاده، حمیدیه، حجامی و چندتن اساتید خواهر حوزه علمیه انجام شد و حدود 40 اثر به عنوان اثر برتر تهران برگزیده شدند که در مراسمی از آنها با جوایز ارزنده‌ای تقدیر خواهد شد. این مقالات برای شرکت در مرحله نهایی و کشوری جشنواره به قم فرستاده خواهند شد. به زودی نرم‌افزاری از همه مقالات تولید خواهد شد که این اثرات به راحتی در اختیار سایر طلاب و مجامع علمی نیز قرار بگیرد.
در پایان شایسته است از کمک و حمایت‌های حجت‌الاسلام والمسلمین جناب آقای عماد، معاون محترم پژوهش حوزه‌های علمیه سراسر کشور که بی‌دریغ جشنواره تهران را از ابتدا تا انتها حمایت کردند قدردانی شود. این حمایت‌ها در حالی بود که از کسانی که توقع حمایت و پشتیبانی می‌رفت جز بی‌مهری و بی‌توجهی مشاهده نکردیم!
نخستین جشنواره علامه حلی استان تهران با تمامی نقاط ضعف و قوت خود به پایان رسید و از امروز در فکر هرچه بهتر برگزار شدن جشنواره دوم خواهیم بود.
حجت الاسلام و المسلمین سماوات