عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین حجامی ::.
گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین حجامی دبیر علمی چهارمین جشنواره علامه حلی سراسر کشور
بعنوان سخن آغازین بفرمایید رشد کمی و کیفی جشنواره امسال در چه سطحی بوده است؟

امسال الحمدلله هم رشد کیفی داشتیم هم کمی. سطح مقالات در سالهای گذشته از کیفیت بالایی برخوردار نبود، اما به طور مثال طلاب پایه 4 امسال در مقاله نویسی با طلاب پایه 4 سالهای قبل تفاوت پیدا کرده اند و مقالات خوبی می نویسند. معلوم است که بحث آموزش و پژوهش و بحث یادگیری پژوهش و کار نویسندگی در حوزه ها پیشرفت خوبی داشته است؛ اگر چه به حد مطلوب و ایده آل نرسیده ولی به همین اندازه نیز مطلوب است.
آیا جشنواره تدابیری اندیشیده که افکار طلاب را به سوی گرایش های مورد نیاز جامعه علمی ، سوق دهد؟
معمولا جشنواره یک بخش ویژه دارد. بخش ویژه اش را سعی می کند بر اساس آن نیازهایی که در جامعه سنجیده می شود، یا مسائلی که از طرف مقام معظم رهبری مشخص می شوند، آنها را مطرح می کنیم. مثلا بحث عرفان های دروغین مطرح بوده؛ که امسال این را به عنوان بخش ویژه مطرح کردیم. همینطور بحث زمان و مسائل فمینیستی را به عنوان بخش ویژه مطرح کردیم، اگر کسی در این بخش ها مقاله بنویسد در امتیاز نهایی 2 امتیاز بیشتر تأثیر می گذارد.
در نحوه ارزیابی امسال چه ویژگی جدیدی لحاظ شده است؟
امسال نسبت به سالهای گذشته فرم ها منظم تر شده بود؛ ولی چون ما محدوده یک سال درس خارج را برداشتیم سطح مقالات بالاتر رفته. لذا تعداد مقالاتی که بالاتر از 70 شده اند بسیار بیشتر از سال قبل بوده.
برای سالهای آینده آیا فکری جدیدی کرده اید ؟
برای سالهل آینده هم باید بر اساس همین آیین نامه عمل شود، که ان شاالله ممکن است فرم دقیق تر شود و با توجه به اینکه سطح بالاتر رفته بیشتر مسائل پژوهشی در آن رعایت شود؛ از طرفی چون یکی از مسائلما تشویق طلاب هم هست، ما سطوح پایین تر را هم لحاظ کرده ایم.
آیا جهت تضمین رعایت حقوق صاحبان اثر اقدام خاصی صورت گرفته است؟
بر اساس سیستم موجود حقوق صاحبان اثر رعایت می شود الا اینکه بخواهد اثر پژوهشی فردی را به نام خودش برای ما بفرستد، که ما تمام آثار ارسالی را مورد بررسی قرار می دهیم.
یکی از مسائلی که در عرصه آموزش مطرح می شود ، بحث آموزش پژوهش محور است. دراین زمینه توضیح بفرمایید.
این بحث خیلی ضعیف است و مقدماتی می خواهد. یعنی وقتی میخواهید آموزش پژوهش محور بدهید فرد باید زمینه را یاد گرفته باشد یک درس های تئوری گذارنده باشد. نمی شود فرد از اولین کتاب اصول که می خواند به او بگویید پژوهش انجام بدهد. از مقاطع بالاتر در حوزه مثل پایه های 8 و 9 این طرح می تواند صورت بگیرد و در سطوح پایین تر لازم است که کتاب دو سه بار تکرار شده باشد. مثلا وقتی طلبه مغنی می خواند شما می توانید رویکرد را پژوهش محور کنید ولی وقتی صمدیه می خواند، نمی شود این کار را کرد چون زمینه لازم را ندارد.
در آخر توصیه شما به طلابی که می خواهند وارد عرصه پژوهش شود چیست ؟
توصیه بنده این است که اول زمینه تحصیلی شان را فراهم بکنند، در تحصیل قوی بشوند؛ تا بتوانند پرورش بدهند. در غیر این صورت باید مطالب را از اینجا و آنجا بیاورند و این چیزی جز تکرار مطالب دیگران نیست. اول طلبه باید خوب و قوی درس بخواند و مطالب را هضم کند؛ مثل زنبورعسل باشد.
مقالات طلاب پایه های پایین تر چگونه است؟
توقع ما از این سطح مقاله پژوهشی نیست و درخواست ما از طلاب سطوح پایین ارایه مقالات آموزشی است، به طلاب پایه 1و2و3 مقاله پژوهشی که نمی دهیم . اینها مقالهها یشان آموزشی است طلبه ای که می خواهد قلم بزند باید زمینه های لازم راداشته باشد و الّا به درستی عمل نخواهد کرد.
تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید...