عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین حاجی آقایی ::.
گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین حاجی آقایی مدیر محترم مدرسه علمیه امام صادق (ع) دماوند
-بعنوان اولین سوال بفرمایید از نظر شما نقش و جایگاه طلاب در آینده علمی کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟
- بدون تعارف عرض کنم با این وضیعتی که حوزه به طرف آن پیش می رود، خیلی سطحی نگر و سطحی خوان شده است. حوزه روشهایی داشته که بسیار خوب بوده مخصوصا در بحث عمیق خوانی، باید کاری کرد که جمع بین عمیق خواندن و روشهای جدید شود؛ مثلا در یک کلاس بیست نفره به جای اینکه 3 یا 4نفر مطلب را بگویند، روش طوری باشد که بتواند اکثریت کلاس را تحت پوشش خودش قرار بدهد و آنها را در جایگاه علمیشان تقویت کند.
- آیا مطلب مذکور می تواند در مورد اهمیت مقاله نویسی در بین طلاب و ضرورت نویسندگی، کمک کند؟
- بله یکی از روش هایی که می تواند کمک کند همین بحث نوشتن ها و کارهای تحقیقاتی و پژوهشی است که انجام می دهند؛ اصلا به نظر من آموزش بدون تحقیق و پژوهش که الآن هم مد نظر است هیچ فایده ای ندارد.
- به نظر شما سیستم کنونی آموزش حوزه در چه سطحی قرار دارد؟
- ما از لحاظ فکر خوب مشکلی نداریم، طرح ها و نظریات خوبی وجود دارد؛ ولی متاسفانه آنچه که ما الآن مشاهده میکنیم حرکت به سوی سطحی گرایی و عدم تعمق است و این خطر است.
-به نظر شما، غیر از جشنواره علامه حلی(ره) چه روشهایی برای تشویق طلاب به پژوهش و مقاله نویسی وجود دارد؟
- خدمتتان عرض کنم به نظر می رسد در هر مدرسه ای اولا خود بزرگان حوزه ، طلبه های خوب را کشف کنند. در مدرسه خودمان باور نمیکردیم که طلبه ای بتواند اینهمه زیبا بنویسد و مطالب جالبی ارائه دهد؛ ولی ما دیدیم که وجود دارد. لذا باید طلبه را باور کرد، جوان ها را در این زمینه باور کرد. بعد با تجربیاتی که استاد دارد، با علمی که استاد دارد، آنها را زیر بال و پر خودش بگیرد و رشد دهد. این اول بر میگردد به نگاه مدیران، نگاه برنامهریزان؛ به نگاه آنها بر می گردد نسبت به طلاب جوان این نگاه باید درست باشد.
- الآن در بحث آموزش از شیوه های مختلفی بهره برده می شود. بحث آموزشِ پژوهش محور را به نظر شما می توان در حوزه اعمال کرد؟
- اولا غیر از این هم نمی شود و اصلا معنا ندارد! در حوزه هم قبلا این بوده. شما اگر در تاریخ حوزه مطالعه داشته باشید، اینها بوده حالا اسمش را دارید اسم های جدید می گذارید. اصلا کسانی موفق بودند در حوزه که معمولا اهل پژوهش و تحقیق بودند. خدمتتان عرض کنم فقط یک زمانی نمی دانم چرا این تعطیل شده و وقفه ای ایجاد شده؛ ولی اصلا بدون آموزش پژوهش محور نمی شود. من یک چیزی رو هم که قبلا خدمت آقایان گفتم این است که شما باید بجای اینکه قوانین آموزشی را دائما تغییر دهید کاری کنید آموزش به سمت نگاه پژوهش محور سوق داده شود...
- آسیب هایی که وجود دارد و نمی گذارد این حرکت به تکامل خودش برسد، کدام است؟ آسیب و آفت را در کدام قسمت می بینید که در حال حاضر پژوهش افت کرده و نتوانسته آنچنان که باید رشد داشته باشد؟
- خب هنوز نگاه مسئولین نگاه درستی راجع به این رویکرد نیست باید نگاه، نگاه درستی باشد. با اینکه من می دانم خیلی از آنها در غیر برنامه ریزی قبول دارند این مسئله را، اما در هنگام برنامه ریزی هیچ توجهی به این مسئله نداردند. این نگاه باید درست شود! ... الآن چقدر روزانه قوانین آموزشی برای ما ارسال می شود... ولی تا کنون قوانین پژوهشی به آن معنا ارسال نشده است. اگر نگاه مسئولین عوض شود خیلی کارها می توان انجام داد.
- به نظر شما کدام گرایش های علمی درجامعه بیشتر ضرورت دارد؟
- ابتدا کلام و فلسفه بعد هم فروعات.
- به نظر شما آیا در این رابطه برنامه ریزی شده است؟
- کارهایی صورت گرفته ولی الآن باید بگردید دنبال فرد عالم عاقل و مورد قبول همه که خیلی از سدها را بشکند جلو برود. فرصت هم به او بدهند که راه ها باز بشود تا بتوانیم خیلی سریع پیش برویم. اما با ملاحظه کاری ها نمی شود به جایی رسید.
با سپاس از وقتی که در اختیارمان قرار دادید.