عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: گفتگو با حجت الاسلام گودرزی ::.
گفتگو با حجت الاسلام گودرزی دبیر جشنواره سراسری علامه حلی
- درباره آثارارسالی و نحوه اجرای جشنواره امسال، بفرمایید آیا نسبت به سالهای گذشته تغییراتی صورت پذیرفته است؟

- از جهت سیستم ارزیابی مثل سال گذشته بوده، به این معنا که یک ارزیابی اجمالی داشتیم و آثاری که پس از ارزیابی اجمالی موفق بودند، به مرحله تفصیلی ارزیابی راه پیدا می کردند. این از جهت کلیات، که نسبت به سال قبل آسیب ها بر طرف شده؛ مضافا بر اینکه امسال چند فرم به فرم های سال قبل اضافه شد. یعنی در واقع ما حدود 11 یا 12 فرم ارزیابی داریم، که متناسب با سطح علمی طلبه ای است که در جشنواره شرکت می کند. مثلا طلبه پایه 8، 9 یا 10 از دید ما در سطح سوم ارزیابی جشنواره قرار می گیرد و اگر اثری را مثل کتاب ارائه داده باشد، فرم مخصوص ارزیابی آن کتاب لحاظ می شود. اگر کتاب پژوهش است فرم پژوهش، اگر ترویجی است فرم ترویجی دارد و مقالاتمان نیز به همین صورت ... این آسیب امسال بر طرف شده اما ادعا بر این نیست اصلا مشکلی و آسیبی وجود ندارد بلکه هر سال آسیب شناسی می شود و نحوه ارزیابی رو به بهبود است.
- آیا تفاوت چشمگیری در سطح کمی و کیفی آثار دیده می شود؟
-بله نسبت به دوره گذشته این اثر محسوس است. از جهت کمی دوره قبل حدود 4500 اثر بود امسال به حدود6500 اثر رسیده واز جهت کیفی دوره قبل بنا به آیین نامه جشنواره از امتیاز 70، تا80 رتبه سوم داشت که سال قبل کف ارزیابی ما70 قرار گرفت یعنی از 75 تا 80 ، 25 نفر برگزیده داشتیم، که ظرفیت آیین نامهای ما را پر کرد و از پایه 70 تا 75 را رتبه چهارم یا شایسته تقدیر داشتیم، که تعدادشان هم زیاد بود. امسال کف رتبه سوم تقریبا به 77 الی 5/77 رسیده و این نشان می دهد که 2 امتیاز در کل از جهت کیفی رشد داشته است.
- مدت زمان ارزیابی، همچنین ارزیابی تخصصی نقش مؤثری در کیفیت ارزیابی ایفا می کند و در نحوه ارزیابی مؤثر است. آیا زمان و نقش تخصصی ارزیاب در ارزیابیها لحاظ شده است؟
-در اینجا دو نکته خیلی مهم وجود دارد. ما از جهت زمان کم نیاوردیم و کار را تا دقیقه 90 رساندیم. درخواست ما از مسئولین در رده های بالاتر که نظارت بر جشنواره دارند این است که، اگر این روند از نظر کمی حداقل رشد را داشته باشد در سال آینده و دوره های آینده حتی پیشنهاد دو سالانه اش را دادیم که مدت ارزیابی مدت مناسبت تر وبا حوصله بیشتری باشد. اما فعلا ارزیابان ما حدود 80 نفرند. این زمان را توانستیم تنظیم کنیم تا در مدت تعیین شده ارزیابیها به اتمام برسد. از این جهت مشکلی نیست. اما از جهت نحوه ارزیابی قطعا اگر به صورت عمومی و غیرتخصصی باشد، از آسیب های بزرگ محسوب میشود، این مطلب از همان دوره دوم جشنواره مورد توجه قرار گرفته، گروه بندی شده و بر اساس گروه های علمی ده گانه و یا یازده گانه ارزیابی انجام می شود.
-یکی از اهداف جشنواره شناسایی استعداد های پنهان است؛ جشنواره در این مسیر چقدر موفق بوده است؟
-البته یکی از اهداف همین استعدادیابی است، که غالبا رتبه های برتر، خودشان را نشان میدهند. یعنی به جهت استعدادهای پژوهشی زیر ذره بین قرار میگیرند، مورد بحث قرار میگیرند. آمار این اشخاص با خصوصیاتشان در معاونتهای پژوهش حوزه ثبت می شود، و آنها برای این اشخاص که در واقع نخبه هستند و یا به اصطلاح برترینهای پژوهش و یا استعدادهای پژوهشی اند؛ برنامه ریزی میکنند. الآن یکی دو سالی هست که متمرکز شده اند. قسمت های مختلف معاونت پژوهش این آمارها را از ما میگیرند و در حال برنامهریزی هستند؛ مثلا یکی از برنامه هایشان معرفی به دفتر نخبگان است، بعد پشتیبانی پژوهشی از این اشخاص است اعم از مالی، چاپ اثرشان، به کارگیری توانایشان در امر پژوهش حوزه و تخصیص تسهیلات ویژه.
- آیا امکان بالا رفتن محدوده سنی پژوهشگران در جشنواره وجود دارد؟
ان شاالله بعد از همایش نهایی، حتما این موضوع را به عنوان پیشنهاد به شورای سیاست گذاری ارائه می دهیم و اگر آنجا تصویب شود با نظر شورای عالی، اجرا خواهد شد. اما فعلا در حد پیشنهاد است؛ سن 40 سال بالاتر دیگر جزو طلاب جوان محسوب نمی شود. شورای عالی سن 31 سال را جزء طلاب جوان می دانند، ولی اعتقادم بر این است که سن 34 ،35 هم جا دارد. اما در مورد کسانی که محدودیت سنی دارند، حوزه یک همایش و جشنواره دیگری دارد به نام "کتاب سال" برای بزرگسالان.
- تراکم آثار در کدام رشته بیشتر بوده است؟
-در این دوره هم مانند دوره های قبل اخلاق و تربیت به اصطلاح متراکم ترین محور کاری آثار ارسالی بوده است.
- درباره رعایت حقوق صاحبان آثار تمهیدی اندیشیده شده؟ آیا ضمانتی برای رعایت حقوق نویسندگان وجود دارد ؟
-بله وقتی آثار وارد جشنواره می شود ما به کسی اجازه و دسترسی به اطلاعات جشنواره را نمی دهیم. فایل ارسالی در رایانه دبیر خانه جشنواره ذخیره شده و تنها مسئول علمی و اجرائی می توانند به آن دسترسی داشته باشند. یک تدبیر دیگر اینکه آثاری که مکتوب هم فرستاده می شود در جلسه شورای سیاست گذاری قرار شد تا امتیاز 65 اگر مورد نیاز کتابخانه های حوزوی کشور هست فرستاده شود و امتیاز 65 به بالا نگه داشته شود با یک تدابیر و ارتباطاتی که با مؤلفش در آینده انجام خواهد داشت، در صورت رضایت محقق یا مؤلف و پرداخت حق الزحمه مقالات در نشریات مختلف قابل چاب باشد. در شماره 2 فصلنامه راه دانش 7 یا 8 مقاله آن از برگزیدگان جشنواره انتخاب و چاپ شده است و در مورد هر کدام از مقالات با اخذ اجازه از صاحب اثر و با حفظ حق مادی متناسب به چاپ رسید.
- آیا نفرات سوم به بعد نیز مورد عنایت چشنواره قرار می گیرند؟ آیا جایزه ای به آنها اعطاء می شود؟
-فعلا طبق آیین نامه ای که در اختیارات ما است 70 تا 80 را رتبه سوم است. امتیاز 80 تا 90 را رتبه دوم و تا صد را رتبه اول. در هر رتبه ای 25 نفر ظرفیت وجود دارد؛ یعنی جمعا 75 نفر برگزیده؛ اما معمولا رتبه اول تعدادشان کمتر است. ما در سال قبل 2 نفر رتبه اول داشتیم از بین 4500 نفر رتبه اول به 5 الی 6 نفر رسیده است؛ رتبه دوم و سوم هر کدام 25 نفر هستند. امتیاز پایین تر از70 طبق قانون و در عمل مثل دوره چهارم یعنی 76 و5/76 به پایین حتی دیگر جزء رتبه سوم ما هم اعلام نمی شوند.که حکایت از کیفیت خوب مقالات و آثار می کند. برای رتبه چهارم که نام آنرا "شایسته تقدیر" در شورای سیاست گذاری جشنواره نظر خواهی می کنیم که اگر رأی بیاورد و آنها به ما اعلام کنند؛ ما دوباره از همان امتیاز 5/76 به پایین حساب می کنیم.
سپاس از وقتی که در اختیار گذاشتید....