عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: محمود خالقی معاون پژوهش حوزه های علمیه خواهران ::.
گفت و گو با محمود خالقی معاون پژوهش حوزه های علمیه خواهران
در مورد ضرورت پژوهش و نویسندگی خواهران طلبه چه نظری دارید؟
امروزه در حوزه بانوان ، شاهد تعالی و رشد و فراگیری تربیت دینی و ارایه تحقیقات فاخر می باشیم و تعداد قابل توجه عالمان، مبلغان و محققان امور دینی از حضور گسترده بانوان ، گواه این مدعاست . حوزه های علمیه همواره کانون علم محوری و تقوا آفرینی بوده و حضور طلاب و فضلای پرتلاش و عطر و بوی دل انگیز مباحثات قرآنی ، حدیثی ، فقهی ، کلامی و علوم انسانی ، حوزه های علمیه را به خاستگاه علم و معنویات تبدیل کرده. مسئولیت حوزویان در تبیین مناسبات حوزه با نظام ، رصد مشکلات و معضلات جامعه اسلامی به ویژه جوانان و زنان و تأثیر گذاری در جامعه جهانی و جهان اسلام مسئولیت بسیار خطیری است. که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب: یکی از چیزهایی که در تحول مثبت حتما لازم است ، این است که ما خودمان را و تلاش و فعالیت علمی خودمان را با نیازها منطبق کنیم. لذا نوآوری و پرداختن به موضوعات بدیع در راستای تحول و دست یابی به اهداف پژوهشی ، نقش اساسی دارد از این رو شایسته است متفکران با کَند وکاو ذهنی و عینی در پی پاسخگویی به پرسشهای نوین و مسائل جدید باشند و با ژرف نگری به موضوع یابی مبادرت ورزیده و زمینه پژوهشهای کاربردی و نوآورانه و نوین را فراهم نمایند. در سالی که گذشت با عنایت به ضرورت پژوهشگری ، شعار محوری سال را "هر طلبه یک پژوهشگر" قرارا دادیم که این خود نشان از اهمیت امر پژوهش در حوزه های علمیه است که البته تحقق این مهم ساز و کارهای ویژه خود را دارد که باید در جای خود مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد .

فواید ارسال آثار طلاب به جشنواره علامه حلی چیست ؟
اساسا جشنواره آثار و فواید ارزشمندی دارد اولا در این جشنواره استعدادهای برتر پژوهشی شناسایی و به توانمندی های علمی–پژوهشی طلاب خواهر آشنا می شویم و دیگران نیز به فضل و دانش آنان پی می برند. ثانیا با شناخت ذخائر پژوهشی حوزه می توان تمهیدات لازم را برای رشد و ارتقای آنان فراهم ساخت و موانع فرا راهشان را مرتفع ساخت. ثالثا با تشویق و ترغیب برگزیدگان انگیزش آنان تقویت و راه تعالی آنها بهتر هموار میگردد. رابعا رقابت علمی – پژوهشی قابل قبولی بین طلاب فراهم آمده و خواهران پژوهشگر در سالهای اخیر و در جشنواره های قبلی ، بسیار خوب درخشیدند و این نشانگر هوشمندی و توانمندی علمی – پژوهشی خواهران است که امید می بریم این رقابت سالم و سازنده ، وسیله ای باشد برای تولید آثار علمی پژوهشی کیفی در راستای ترویج فرهنگ و معارف مکتب اهل بیت (ع) . خامسا ، همانطور که مستحضرید آثار طلاب در فرایند ارزیابی جشنواره که بحمدالله توسط اساتید و صاحب نظران پژوهشی انجام می شود فرصتی آموزشی – پژوهشی در اختیار شرکت کنندگان قرارا داده تا با آگاهی از آسیبها و نقاط ضعف پژوهشی خود در صدد تقویت و اصلاح کار برآیند .
وظایف مسئولین جشنواره از دیدگاه شما چیست ؟
مسئولین جشنواره نباید تنها به برگزاری جشنواره بسنده کنند، بلکه باید در سه حیطه ، قبل از برگزاری ، حین برگزاری و بعد از برگزاری توجه و برنامه ریزی لازم را به عمل آورند. قبل از برگزاری با نیاز شناسی موضوعی طلاب را به سمت و سوی نیازها رهنمون شوند در حین اجرا با بکارگیری افراد و اساتید متخصص ضمن رعایت عدالت و انصاف در داوری آثار ، این رقابت را به صحنه ای آموزشی - پژوهشی تبدیل کنند و نقاط ضعف و قوت آثار را به نویسندگان بنمایانند تا در کیفیت بخشی به آثار تأثیر گذار باشند افزون بر اینکه آنطور که باید و شاید و در خور به تشویق برگزیدگان مبادرت ورزند و اما بنظر می رسد فرآوری آثار منتخب و حمایت مادی و معنوی از استعدادهای برتر از مواردی است که مغفول مانده و از اقدامات اساسی برنامه های بعد از برگزاری جشنواره است که انشاءالله با نهادینه سازی و تثبیت و تحکیم اساس جشنواره ، برنامه ریزان و سیاستگذاران به دنبال هدایت و حمایت این گنجینه ها و آینده سازان حوزوی باشند .
برخی معتقدند تشکیل چنین جشنوارهای با این وسعت و هزینه سنگین ضرورت ندارد ، دیدگاه شما چیست و از چه راهی می توان به فرهنگ سازی چنین فعالیت هایی پرداخت؟
این جشنواره ، فواید ارزشمندی دارد که هزینه های آن را توجیه می کند زیرا عرصه رقابتی سالمی برای ظهور و بروز استعدادهای طلاب فراهم ساخته و از آن گذشته ، آحاد جامعه اسلامی با آثار طلاب آشنا می شوند و چه بسا که بسیاری از این آثار در فرایند پژوهشی کشور مورد استفاده سایرین قرار می گیرد . همچنین با نیاز شناسی مناسب ، طلاب اندیشمند به سوی پاسخگویی به سوالات و رد شبهات رهنمون می شوند. این فضای رقابتی در پرورش اندیشه های نسل جوان حوزوی و معرفی چهره های نخبه حوزه نیز مؤثر است . به نظر می رسد که در طی سالیان اخیر به تدریج این فرهنگ مشارکت در این رقابت علمی – پژوهشی تشدید یافته و آمارهای مقایسه ای مؤید این امر است که حاکی از افزایش کمی و تعمیق کیفی آثار می باشد . ضمنا حمایت مسئولین عالی ، سیاستگذاران حوزوی از جشنواره افزایش یافته و همم اینک به عنوان یک رقابت مقبول و معتبر در نظام حوزوی مطرح است .

چه راهکاری برای ترغیب و تشویق طلاب برای مشارکت فعال تر دارید؟ و نقش معاونان پژوهشی را به چه میزان ارزیابی می فرمایید؟
برای مشارکت بیشتر ، شناساندن اهداف جشنواره و نهادینه سازی فرهنگ رقابت پژوهشی ضروری است. بالطبع در این راه نقش مدیران و معاونان پژوهشی برجسته و چشمگیر است؛ البته مسئولین جشنواره نیز باید بدرستی اطلاع رسانی لازم را انجام دهند تا در گستره وسیع ایران اسلامی ، طلاب با این جشنواره بیشتر آشنا شوند. خوشبختانه بعضی از معاونان پژوهشی در این راستا اهتمام جدی تری از خود نشان داده اند و درصد شرکت کنندگان در آن استانها افزایش یافته است.