عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: گزارش جناب آقای حمیدیه از جشنواره دوم استانی ::.
در درجه اول واجب است از تشریف فرمایی اساتید بزرگواری که بر سر ما منت نهادند و از راه دور تشریف آوردند و همچنین اساتیدی که از تهران در خدمتشان هستیم به خصوص حضرت آیت الله استادی قدردانی و تشکر شود. درود می فرستیم بر روح و روان اساتیدی که در تهران سال های سال زحمت کشیدند، حضرت آقای حق شناس و دیگر بزرگان. همچنین از همه اساتیدی که زیر سایه آنها درس گرفته ایم و نهال پژوهش با توجه به عنایات آنها رشد نموده است قدردانی می کنیم.
حضرت آقای خسروشاهی هم تشریف دارند و بزرگوارانی دیگر، من از تک تکشان تشکر می کنم که محفل ما را گرم کردند. تشکر دوم من از مسوولین جشنواره است که کار بسیار بزرگی را در کل کشور برگزار کردند و مسوولین جشنواره در قم استاد بزرگورارمان حاج آقا گودرزی و همکارانشان حاج آقا حجامی و بزرگواران دیگر و نیز معاونتهای پژوهش حوزه های برادران و خواهران و تولیت های این مدارس که تشریف آوردند و مدیران مدارس به هر حال از همه بزرگواران تشکر و قدردانی می کنیم.
در مرتبه بعد از همه طلاب محترمی که کارهایشان را برای جشنواره ارسال کردند تشکر می کنم. از معاونت پژوهش استان تهران حاج آقا سماوات که زحمت جشنواره تهران به عهده ایشان و همکارانشان بود هم عرض تشکر دارم. اصل کار به عهده ایشان بود. خیلی خیلی زحمت کشیدند، شبانه روز گاهی شبها حتی نخوابیدند تا این جشنواره هرچه پرشکوه تر برگزار شود. بسیار متشکریم از عزیزانی که احیانا از قلم افتاده باشند.
بنده از همان آغازی که حاج آقا خسروشاهی استاد بزرگوارمان امر فرمودند و کار را به دست گرفتم یک جلساتی را به صورت اتاق فکر تشکیل دادیم، آنجا تصمیماتی گرفته شد. اولین تصمیمی که گرفتیم این بود که یک خلأ مهمی که در امر پژوهش داریم و آن آموزش طلاب با روش فنی پژوهش بود، این را به طور فنی مرتفع کنیم.
به همین جهت هم یک بسته پژوهشی را در اسرع وقت، در عرض دو سه روز آماده کردیم، تا در آن به صورت خیلی کاربردی روش پژوهش را ارائه بدهیم. من فکر می کنم که ما در این زمینه از این به بعد خیلی باید کار کنیم یعنی پژوهش از حاشیه باید به متن حوزه ها بیاید. من خواهش می کنم از مسئولینی که به هر حال رای و نظرشان تاثیرگذار است، در روند حوزه ها که پژوهش را از حاشیه به متن بیاوریم و روشهای فنی پژوهش - نه روشهای غیر فنی و یا روشهایی که استحسانی هستند- را در متن درسها داشته باشیم. در هر عنوان درسی مثلاً منطق، فقه و اصول وقتی که از دوره مقدماتی و سطح رد می شوند یک پژوهش در آن زمینه برای طلاب واجب باشد، کلاسهای پژوهش باید به صورت مرتب و جدی برگزار شود انشاءالله که شاهد این مهم آموزش که در مرحله اول انجام شد به گمانم تاثیر مثبتی داشت ما رشد خیلی خوبی امسال در تعداد پژوهش ها که به ما رسید داشتیم، سال گذشته حدود 402 اثر از خواهران بزرگوار و 156 اثر از برادران رسیده بود ، اما امسال آثار خواهران به 684 ارتقا پیدا کرد و برادران هم از 156 به 795 رسید که خیلی رشد خوبی داشته است.
بعد از مرحله ارسال مرحله ارزیابی را داشتیم فرصت اندک بود و ارزیابی به صورت خیلی فشرده آغاز شد هم از برادران و هم از خواهران اساتیدی را دعوت کردیم و مشغول کار ارزیابی شدند. بخشی از نمرات و امتیازات و ساختار ارزیابی که در قم تصویب شده بود را مقداری تغییر دادیم، که کار دقیق تر انجام شود و مسوولیت را آن ارزیاب خاص بپذیرد تا بتوان از او این مسوولیت را خواست که چرا این نمره را دادی به هر حال این کار انجام شد. بیشتر کارها در سه لایه ارزیابی شد که خیلی کار فوق العاده دشوار بود، تقریبا سه بار کارها دیده شد و البته با اسلوب خاصی و حتی در این مرحله ما کارها را به لحاظ کپی بررسی کردیم و یک تیمی بودند که این کار کپی را بررسی کردند.
مجموعا 130 اثر از خواهران و حدود 100 اثر از برادران در دوره تفصیلی ارزیابی اجمالی امتیاز لازم را کسب کردند. مرحله بعد ارزیابی تفصیلی بود که در آن جا بعضی از کارها سه بار دیده و ارزیابی شد بعضی از کارها 4 بار ارزیابی شد. سعی کردیم کار بسیار دقیق انجام شود؛ البته همیشه کارهای ارزیابی شده نکاتی دارد به هر حال، ارزیاب ها استادانی هستند که خودشان کارهای تحقیقی و پژوهشی انجام دادند و یا احیانا کارهای پژوهشی متعددی را راهنمایی کردند. بنابراین حرف نهایی حرف اساتید ارزیاب است.
ارزیابهای محترم گاهی با هم اختلاف نظر دارند. یک ارزیابی گاهی یک اثر را نمره مثلا 16 – 17داده بود و یک ارزیاب دیگر آن را 40 – 50 داده بود. این اختلافات طبیعی است در همه جشنواره ها هست، ولی کاملا مدیریت شد و نهایتا امروز به اینجا رسیدیم که قرار است انشاءالله جوایزی به نفرات اول تا سوم اهداء شود. از دبیر علمی استاد حمدالهی هم که خیلی زحمت کشیدند ، همچنین آقای گودرزی که دبیر اجرایی جشنواره بودند، که ایشان هم خیلی زحمت کشیدند، تشکر می کنم.
آخرین سخن من این است که امسال موضوعات مقداری تکراری بود، این یک آسیب است. باید از موازی کاری در پژوهش جدا خودداری کنیم، موضوعات گاهی بسیار کلی و فاقد فایده بود. ساختار مقالات بر ساختارهایی که اعلام کرده بودیم منطبق نبود، که انشاءالله سالهای آینده رفته رفته این موارد کمتر خواهد شد و امیدوارم که همه دوستان پژوهشگری که اینجا خدمتشان هستیم به کار پژوهش با جدیت بیشتر و با آسیب شناسی ادامه بدهند و ما هم هرچه توان داریم در این راه انشاءالله خدمتگذار خواهیم بود.