عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: یادداشتی از حجت الاسلام و المسلمین سماوات ::.
معاونت پژوهش با هدف ارتقاء سطح کمی و کیفی تحقیقات علمی طلاب تشکیل یافته و ارتقاء سطح و عمق پژوهش در حوزه به عنوان غایت این معاونت تعریف شده است؛ در همین راستا لازم است اهداف کوتاه مدت و میانی و هر فعالیت دیگر در این نهاد نیز متناسب و همسو با آن غایت تعریف شود و به مرحله اجرا درآید. آنچه مارا برآن داشت تابه عنوان معاونت پژوهش حوزه علمیه تهران به طراحی و اجرا جشنواره علامه حلی اقدام نماییم نیز رسیدن به همین هدف بوده است.
اجراء جشنواره اگرچه متضمن صرف وقت ، انرژی ، هزینه و همراه دشواریهایی است، ولی بدلیل اینکه موجب حرکت و جنبش طلاب میشود؛ جزء فعالیتهای اصلی پیش روی معاونت استان تهران قرار گرفته و ما مفتخریم که امسال برای دومین سال پیاپی توانستیم بهیاری خداوند متعال اقدام به برگزاری این جشنواره پربرکت نماییم. رشد کمی جشنواره -بحمد الله- امسال چند برابر سال گذشته بوده و این جای شکر دارد که طلاب هرسال انگیزه بیشتری برای حضور در این جشنواره پیدا می کنند و سعی دارند پژوهشهای خود را دررقابت با دیگران به بوته نقد بگذارند تا نقاط قوت و ضعف نوشتارهای خود را بیابند.
یکی از اصول تربیتی که نمیتوان از آن چشمپوشی نمود، اصل تشویق و تحسین است که هرچند نمیتوان آن را به عنوان هدف برای جشنواره در نظر گرفت اما از آنجا که این امر موجب انگیزهسازی برای اهداف عالی و غایی جشنواره یعنی بالا بردن مهارت طلاب در دو سطح، شکل و محتوای مقالات میگردد، مدنظر مسئولین جشنواره قرار گرفت. ضمن اینکه اهداء جوایز به نفرات برگزیده، علاوه بر تشویق ایشان، برای طلاب دیگر نیز انگیزهساز خواهد شد، از سیر صعودی شرکتکنندگان در نمودارهای رسم شده در ویژهنامه بیانگر این مهم است.
با وجود همه مسائل، برگزاری چنین جشنوارهای به مرور زمان، گنجینهای ازمقالات در حوزه علوم دینی بدست خواهد داد و منبع گرانبهایی برای پاسخ به شبهات گوناگون دینی در حوزههای مختلف خواهد بود. وقتی شروع یک جشنواره می تواند چنین موثر افتد تحمل سختیکار و برنامه ریزی برای آینده آسان مینماید.
آنچه از مسئولین و مدیران محترم مدارس علمیه مورد انتظار است؛ اولاً درک ضرورت و اهمیت کار است، تازمانیکه مسئولین مدارس به ضرورت پژوهش و تحقیق در حوزه علوم دینی عنایتی نداشته باشند ، پیشرفت چندانی در کار نخواهیم داشت و ثانیاً پشتیبانی عملی از جشنواره است، تا هم شاهد بروز استعدادهای طلاب خود باشند و هم جشنواره علامه حلی به عنوان یک جشنواره ملی و معتبر در حوزه علوم دینی در سطح کشور مطرح و عاملی برای تمرکز تحقیقات علوم دینی تلقی گردد. مع الاسف برخی از مدارس حتی یک اثر هم برای جشنواره معرفی نکردند، این کم کاری ناشی از هر عاملی که باشد قطعاً به پویایی علمی، قلمی وحتی آموزشی طلاب آن مدارس کمکی نخواهدکرد، انتظار میرود مدیران محترم توجه ویژه ای در رشد فرهنگ پژوهش محوری در حوزه تحت مدیریت خود داشته باشند.