عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: گفتگو با حضرت آیت الله خسروشاهی ::.
•با سلام و عرض خسته نباشید در خدمت شما هستیم با طرح چند سوال در مورد فعالیتهای معاونت پژوهش خصوصا در مورد جشنواره علامه حلی(ره)، بهعنوان اولین سوال بفرمایید در مورد مقاله نویسی و ضرورت نویسندگی طلاب چه نظری دارید؟
ضمن تشکر از زحمات معاونت محترم پژوهش استان جناب آقای حجت الاسلام والمسلمین سماوات و همکاران خدوم که اجراء و موفقیت این جشنواره ،مرهون مساعی ایشان و همکاران معاونت پژوهش است. باید عرض کنم آنچه در سوال مطرح کردید مسأله ای بدیهی بنظر می رسد، الحمد لله رویکرد کلی طلاب در زمان ما به اندازه ای تغییر کرده که دیگر نویسندگی طلبه ها و گرایش آنها به مقاله و کتاب نویسی به عنوان یک اصل مسلم پذیرفته شده باشد. چطور ممکن است در فضای کنونی جامعه که انتقال افکار و مفاهیم به سرعت و با بالاترین کیفیت از هر جریان فکری میسر شده است ولی حوزه که مسئولیت مستقیم دین فهمی را بر عهده دارد نتواند و نخواهد خودش را با ابزارهای مهم و استاندارد در عرصه تخصصی مجهز کند؟ ما رویکرد اصلی معاونت پژوهش را، رشد روز افزون طلاب در زمینه خلق آثار علمی جدید و نوآوری در ارائه مطلوب علوم حوزوی و نویسندگی و مقاله نویسی مورد توجه قرار داده ایم و امیدواریم مدیران مدارس و معاونین پژوهش نیز در این عرصه از همکاری دریغ نکنند. البته این بدان معنا نیست که از اهمیت خطیر آموزش، تهذیب و تبلیغ غافل شده باشیم...
•نظرشما درباره این نکته که برخیها معتقدند که برپایی جشنوارهای با این وسعت که بهرحال هزینههایی نیز دربردارد اساساً رویکردمناسبی نیست چیست؟چه راهکاری برای فرهنگ سازی این نوع فعالیتهادرمیان طلاب دارید؟
ببینید حوزه یک رسالتی برعهده دارد که اگر نتواند از عهده رسالت خود برآید عملاً از کار افتاده و بی خاصیت تلقی میگردد و در عرصه تولید علم دینی از رقیبان اهل و نااهل خود عقب خواهد ماند، خرج هزینههایی که به بالندگی طلاب در عرصه علمی پژوهشی و به تحقق اهداف عالی حوزه بیانجامد کاملاً به جا و بایسته است و اتفاقاً عدم صرف هزینه در این عرصه است که نامشروع و نامعقول به نظر میرسد. وقتی در جامعه دینی تقاضای پاسخ به شبهات و انتظار حرف نو در عرصه دین پژوهی بالا رود و حوزه نتواند عرضهای داشته باشد و نتواند پاسخگو باشد اساسا حکمت وجودی خود را از دست داده است. ما به حوزه نیامدیم تا بخود مشغول باشیم و خواب زده شویم! ما مسئول نیازهای گونه گون جامعه علمی دینی جهان اسلام در سطح جهانی هستیم و این امر با تشکیل جشنوارههائی از سنخ جشنواره علامه حلی تسهیل شده؛ بلکه محقق می گردد... الحمدلله همانطور که در پاسخ سوال پیشین عرض کردم غالب طلاب و غالب مسئولین مربوطه به اهمیت خطیر این فعالیتها پیبرده اند و ما در نگاه کلی با این موضوع مشکلی نداریم و هرسال بلطف خدا فرهنگ پژوهش محوری و نویسندگی در میان طلاب بیشتر میشود و شور بیشتری در میان طلاب ایجاد شده است.
•چه راهکاری برای تشویق وتحریض طلاب برای شرکت درجشنواره پیشنهادمیکنید؟
البته این سوال اگر بطور خصوص از مسئولین پژوهش پرسیده شود بهتر است ولی از طرف ما در جهت تامین نیازهای کلان جشنواره مشکلی وجود ندارد...
•شخص خودتان بعنوان مدیریت مرکز علمیه تهران چه انتظاری از جشنواره علامه حلی دارید جشنواره چه قدر توانسته است به انتظارات و اهداف تعیین شده مرکز نزدیک شود؟
انتظاری که از جشنواره دارم افزایش رشد کیفی در کنار رشد کمی آثار ارسالی است، البته کمیت آثار هرسال رشد چشم گیری داشته که در سالهای آینده قائدتاً به سطح بالاتری خواهد رسید و روز به روز هم رشد کیفی و محتوایی مقالات را شاهد هستیم ولی انتظار میرود به رشد کیفی آثار توجه بیشتری بشود. این اوایل راه و ابتدای رسالت سنگینی است که حوزه برعهده دارد که کاملا هم امیدوار کننده بوده است.
امیدواریم با عنایات خاصه حضرت ولیعصر (عج) به سرمنزل مقصود برسد..
باتشکر از شما ....