عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: نصیبه سوری ::.
نام اثر مبانی نظری و فکری سکولاریسم
گرایش علمی کلام
نوع اثر مقاله
مدرسه علمیه حضرت فاطمه (س) تهران
رتبه اول
امتیاز 89
کد اثر 128


چکیده اثر:

سکولاریسم، ایدئولوژی جدایی دین از سیاست و شئونات دنیایی است که منشأ آن در کشورهای غربی و به صورت عکس العملی در برابر افکار دگم و افراطی کلیسا پدید آمد. ضعف های موجود در الهیات خشک و غیرقابل انعطاف مسیحیت و تحریفاتی که از راه های گوناگون در این دین ایجاد شده بود، مبانی درون دینی ایجاد این مکتب شدند.
از جمله این موارد می توان به عدم سابقه تشکیل حکومت و یا لااقل تأکید به اهمیت آن در سنت و کلام حضرت عیسی (ع) و حتی حواریون اشاره نمود. فقدان قوانین اجتماعی و حکومتی در انجیل و متون دینی مسیحیت نیز مؤید همین مطلب است. مبارزه با علم و عقل، گناهکار جلوه دادن بشر از بدو تولد و رنگ الهی دادن به اشتباهات کلیسا، از دیگر ضعف های کلیسا بود که مبنای جدایی را بنا نهاد.
از طرفی ظهور برخی مکاتب، نظریات و افکار در گوشه و کنار جوامع غربی از جمله علم پرستی، عقل گرایی، لیبرالیسم، انسان مداری، فلسفه مردم سالاری، پیتیسم، و ناسیونالیسم نیز افکار عمومی جامعه را آماده پذیرش بهتر و بی چون و چرای سکولاریسم نمود.
بسیاری از دشمنان مسلمین برای ضعیف نمودن کشورهای مسلمان و تسلط داشتن بر آنها، سعی در رواج این اندیشه در اسلام و جوامع اسلامی نمودند، اما از آنجا که بنیان فکری و عقیدتی دین اسلام با مسیحیت تفاوت های اساسی و شگرفی دارد، امکان پذیرش انگیزه جدایی اسلام از سیاست در این دین، منتفی و محال نمود می کند. هم چنان که پیشوایان این دین نیز بر خلاف مسیحیت در سیره قولی و عملی خود نیز این گونه نشان دادند.
به عنوان مثال شخص پیامبر اکرم (ص) به محض فراهم آمدن شرایط، اقدام به تشکیل حکومت سیاسی و نظامی کردند. وجود آیات متعدد قرآن کریم مبنی بر اهمیت تشکیل حکومت و اداره و رهبری سیاسی جامعه و نیز موجودیت مجموعه عظیمی از احکام حکومتی در اسلام از سایر دلایل موضوع اند.
تأکید اسلام بر اتحاد دین و سیاست آنقدر واضح است که نه تنها اندیشمندان مسلمان بلکه متفکران غربی نیز به این مسأله اعتراف می کنند، که در مسیر پژوهش با جزئیات بیشتری از آن آشنا می شویم.