عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: تولید علم و توسعه رسانه ای ::.
« حجت الاسلام محمدرضا جعفر پور »
امروزه با گسترش علم و فن آوری و توسعه رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی در دنیا؛ مانند ماهواره و اینترنت، انتقال پیام در کمترین زمان ممکن صورت می گیرد. همچنین دسترسی و دست یابی به اطلاعات، تسریع و تسهیل شده که این خود، زمینه لازم را برای تعامل فرهنگی و تبادل آداب و رسوم مختلف فراهم ساخته است. با توجه به اینکه مدیریت اکثر این رسانه ها در دست قدرت های استعماری و سرمایه داران یهودی- صهیونیستی می باشد که عمده هدفشان، تسلط هر چه بیشتر بر سایر جوامع است، استحاله فرهنگی آن ها و ترویج فرهنگ غربی در کشورهای دیگر، در رأس استراتژی های راهبردی عناصر مذکور می باشد.
با اندکی دقت در محتوای این رسانه ها مشخص می شود که آنها با به کارگیری روش های جذاب و چشم نواز که از پشتوانه روان شناسی دیداری و شنیداری نیز برخوردار است، به ارائه سبک زندگی بر اساس فرهنگ غربی می پردازند؛ سبکی که در وهله اول، موجب تخریب نهاد مقدس خانواده می گردد. نمونه هایی از این دست را می توان در شبکه های تولید شده فارسی زبان؛ همچون من و تو، فارسی وان و... به وضوح مشاهده نمود. چنین رسانه هایی در نهایت اینگونه به مخاطب القا می کنند: برای اینکه انسانی مدرن، پیشرفته و به روز باشید، باید خودتان را از قیود، هنجارها و قداست های تعریف شده از سوی دین و فرهنگ رها سازید. نوک پیکان این تهاجمات عمدتاً ارزش هایی؛ مانند قداست نهاد خانواده، وفاداری به همسر و نظایر آن ها را نشانه می گیرد.
آن چیزی که ما اکنون با آن مواجه هستیم، این است که رسانه های هدف دار، ارزش را ضد ارزش جلوه داده و پایه های فرهنگ بومی را ویران می سازند. در چنین شرایطی که دشمن با این حجم گسترده، به نبرد خاموش می پردازد؛ به نحوی که حتی بدون آنکه دست به اسلحه ببرد، در صحنه جنگ نرم، حضوری فعال دارد، لازم است با هشیاری کامل، دسیسه های دشمن را شناخته و به مقابله با آن برخیزیم. بر این اساس ما از دو زاویه می توانیم به این مسئله نگاه کنیم:
زاویه نخست، خطری است که به هر صورت با آن مواجهیم؛ از این جهت که اگر متصدیان امور تلاش نکنند، در چنین نزاع بی محابایی که در عرصه فرهنگی و عقیدتی، میان دو جبهه استعمار و حق گرایان وجود دارد، پایانی جز شکست نخواهیم داشت. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: «إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلا هُمْ یَحْزَنُونَ * أُولَئِکَ أَصْحَابُ الْجَنَّهِ خَالِدِینَ فِیهَا جَزَاءً بِمَا کَانُوا یَعْمَلُونَ » (أحقاف/14-13) یعنی: «آنان که گفتند آفریننده ما خداست و بر این سخن، پیدار و ثابت ماندند، بر آن ها هیچ ترس و بیم و حزنی نخواهد بود. آن ها اهل بهشت اند و به پاداش عمل نیک، همیشه در بهشت ابد مخلّد خواهند بود.» همچنین در خطابی، سست شدن و پا پس کشیدن آن ها را مورد عتاب قرار داده، می فرماید: «وَلَقَدْ نَصَرَکُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَ أَنْتُمْ أذِلَّهٌ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ* إِذْ تَقُولُ لِلْمُؤْمِنینَ ألَنْ یَکْفِیَکُمْ أَنْ یُمِدَّکُمْ رَبُّکُمْ بِثَلاثَهِ آلافٍ مِنَ الْمَلائِکَهِ مُنْزَلینَ *بَلی إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا وَ یَأْتُوکُمْ مِنْ فَوْرِهِمْ هذا یُمْدِدْکُمْ رَبُّکُمْ بِخَمْسَهِ آلافٍ مِنَ الْمَلائِکَهِ مُسَوِّمینَ» (آل عمران/125-123) یعنی: «و خداوند شما را به حقیقت در جنگ بدر یاری کرد و غلبه بر دشمن داد و شما از هر جهت در مقابل دشمن ضعیف بودید. پس راه خداپرستی و تقوا پیش گیرید. باشد که شکر نعمت های او را به جا آرید. ای رسول به یاد آر آن گاه که به مؤمنین گفتی: آیا خداوند به شما نفرمود که سه هزار فرشته به یاری شما فرستاد؟ بلی اگر شما در جهاد صبر و مقاومت کنید و پیوسته پرهیزگار باشید، چون کافران بر سر شما شتابان و خشمگین بیایند، خداوند برای حفظ و نصرت شما پنج هزار فرشته را با پرچمی که نشان مخصوص سپاه اسلام است، به نزد شما می فرستد.» آری! مؤمنان در صورتی در نبرد با اهریمن، شامل امداد و نصرت الهی خواهند شد که صبر و تقوا پیشه کنند. از این بیانات خداوند به خوبی دانسته می شود که صرف حق بودن یک جبهه و اعتقاد به نصرت خدا و پیروزی کافی نیست، بلکه استقامت، صبر و تلاش نیز لازم است.
زاویه دوم، فرصتی است که در اختیار ماست؛ از این جهت که با توجه به حقانیت مذهب شیعه و اینکه مکتب ائمه اطهار (ع)، مبنای فطری، منطقی و استدلالی متقنی دارد و مطابق با احادیث معصومین (ع)، چنانچه پیام ایشان به خوبی به مردم رسانده شود، آن ها می پذیرند، دست یابی به اطلاعات و به کارگیری ابزار روز؛ به خصوص رسانه می تواند بهترین فرصت را برای ابلاغ این پیام الهی به سراسر جهان در اختیار ما بگذارد.
از سوی دیگر، ذکر این مطلب ضروری است که گرچه مکتب ائمه معصومین (ع) از غنا و قوت بسیاری برخوردار است، با این حال با توجه به پیشرفت علم و توسعه وسایل ارتباط جمعی و حجم زیاد مسایل جدیدی که قبلاً مطرح نبوده و همچنین انبوه شبهات روز، پاسخگویی به این شبهات فقط با مطالعه متون متقدم میسر نمی شود، بلکه لازم است طلاب و فضلا علاوه بر فهم دقیق چنین متونی و تفقه در دین، بتوانند قواعد را بر مصادیق تطبیق نمایند. این مهم جز با تحقیق و پژوهش و تولید علم امکان پذیر نخواهد بود و این خود می تواند دلیلی بر اهمیت پژوهش باشد.
امید است که با عنایت الهی و غنیمت شمردن فرصت ها، حوزه های علمیه بتوانند قدمی مؤثر در مسیر مستعد نمودن جامعه جهانی برای پذیرش مکتب ائمه اطهار (ع) و بالأخص حضرت مهدی موعود(عج) بردارند.

نقشه سایت :: sitemap