عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
صفحه اول نشريات مدارس فصلنامه مقام امین سال اوّل/ شماره اوّل/ پاییز 1392 گزارشی از فعالیت های مدرسه علمیه آیت الله حق شناس(فیلسوف الدوله- امین الدوله)
.:: گزارشی از فعالیت های مدرسه علمیه آیت الله حق شناس(فیلسوف الدوله- امین الدوله) ::.
« »
دورنمای معاونت آموزش
معاونت آموزش این مدرسه علمیه با کادر اجرایی قوی خود با توجه به خلأهای آموزشی موجود در حوزه و ایجاد نوآوری در زمینه های آموزشی پژوهشی و با در نظر گرفتن تجربیات چندساله و مشاوره با افراد نخبه، در راستای قدم برداشتن در ایجاد تحول در حوزه، برنامه های متفاوتی را در سال های اخیر پایه گذاری نموده است که به حمد الله در اثر این فعالیت حدود بیش از نیمی از طلاب این حوزه ممتاز می باشند.
* کارنامه صد نمره ای
از جمله دغدغه های معاونت آموزش این مدرسه علمیه اهمیت دادن به تمام گزینه هایی است که سبب موفقیت طلاب در تحصیل و روند علمی ایشان می باشد که متأسفانه اکثراً مورد توجه واقع نمی شود، اموری مانند مباحثه، پیش مطالعه، حفظ و مررو، حضور و غیاب و امتحانات مستمر. لذا اقدام به تدوین کارنامه صد نمره ای نموده و گزینه های مباحثه (10 نمره)، پیش مطالعه (10 نمره)، حضور و غیاب (10 نمره)، حفظ و مررو (10 نمره)، نظر استاد (10 نمره)، امتحانات مستمر هفتگی (20 نمره)، امتحان ترم (20 نمره) و نظر مسئول پایه (10 نمره) را در آن گنجانده است که از مزیت های فوق العاده این طرح، مشخص شدن طلاب ممتاز به معنای حقیقی و از تمام جهات می باشد.
* مسئول پایه و دانش یار
یکی از مشکلات موجود در هر پایه تحصیلی، نبود سرپرست برای هر پایه و عدم رسیدگی به مسائل آموزشی، اخلاقی، جسمی، انضباطی و... هر پایه می باشد که این مشکل ما را بر آن داشت که اولاً برای هر پایه تحصیلی یک مسئول قرار داده و ثانیاً افرادی را از پایه های بالاتر که از جهت علمی و اخلاقی در رتبه بالاتری قرار دارند به عنوان «دانش یار» برای هر گروه مباحثه ای قرار دهیم تا در مورد کیفیت مطلوب مباحثات و مطالعات و ضعف های علمی افراد آن گروه را یاری بدهند.
* واحد امتحانات
از دیگر فعالیت های معاونت آموزش، برگزاری امتحانات مستمر و هفتگی می باشد. بدین صورت که در هر هفته یک امتحان تلفیقی از دو درس در هرپایه گرفته می شود و نمرات آن نیز به صورت مستمر در تابلوی اعلانات نصب می شود و هر ماه نمودار میانگین نمرات پایه ها ارائه شده تا رقابت لازم بین طلاب ایجاد گردد.
* طرح تابستان
از دیگر خلأ های موجود، بحث تابستان طلاب می باشد که در این زمینه با در نظر گرفتن بحث استراحت و تجدید قوای طلاب و همچنین دور نشدن از فضای علمی، دست به نو آوری زده و طرح را به صورت متمرکز برنامه ریزی کرده که در آن طرح، طلاب مطالعات و کلاس هایی را متناسب با پایه تحصیلی خود به صورت روزانه در چهار زمینه تثبیت، تکمیل، تمهید و مهارت می گذرانند و همچنین برنامه های تفریحی از جمله فوتسال، استخر، اردوهای درون پایه ای و ...نیز برای ایشان فراهم شده است. در این طرح از طلاب مبلغ برای اجرای طرح های تبلیغی در پایگاه های مقاومت بسیج نیز استفاده می شود.
* پذیرش
از فعالیت هایی که به صورت خاص به آن پرداخته شده است بحث پذیرش و گزینش طلاب می باشد که یک بخش آن پذیرش مجدد کلیه پایه ها در تابستان و بخش دیگر آن، پذیرش چند مرحله ای پایه اول می باشد. در پذیرش کلیه پایه ها به این صورت عمل می شود که در ابتدا گزارش عملکرد یک ساله طلبه استعلام وپس از بررسی و برگزاری آزمون شفاهی، نقاط ضعف طلاب مشخص شده و به صورت مشروط در آن زمینه خاص با ارائه برنامه جبرانی برای سال بعد پذیرش می گردد.
در مورد پذیرش پایه اوّل به دلیل اینکه دارای حساسیت و اهمیت خاصی است تیم ویژه ای برای این کار اختصاص داده شده است که پس از چند مرحله، پذیرش و گزینش نهایی طلاب مبتدی صورت می گیرد. از جمله مراحل مهم و بسیار مؤثر که در طول چند سال به خوبی نتیجه داده است مرحله دوره آزمایشی طلاب مبتدی و مرحله اردوی آزمایشی ایشان در تابستان می باشد که در دوره آزمایشی، قبل از شروع سال تحصیلی کلاس های درس پایه اول را به مدت حدود 2 هفته برای داوطبین که در مصاحبه قبول شده اند به همراه مباحثه، پیش مطالعه و ... و برنامه های جانبی دیگر برگزار نموده و در پایان دوره آزمونی از ایشان به عمل آورده می شود که در نهایت با در نظر گرفتن سه گزینه نظم، درس و اخلاق از بین آن ها تعدادی گزینش و برای مرحله بعد که اردوی آزمایشی است قبول می شود. در مرحله اردوی آزمایشی اخلاق و رفتار داوطبین بررسی و زیر نظر گرفته می شود.
* به کارگیری طلاب نخبه در تدریس
از آنجا که یکی از ارکان هویت طلبگی تدریس می باشد، به همین جهت برنامه ای تدوین گردیده است تا طلاب نخبه شروع به تدریس کنند تا آمادگی لازم برای تدریس سطوح بالاتر را پیدا کنند و توان علمی خود را ارتقاء دهند.
* برگزاری نمایشگاه
یکی از اساسی ترین مشکلات طلاب و خانواده های محترمشان این بوده است که تصور دقیق و روشنی از آینده طلبه ندارند. به همین منظور در افتتاح هر سال نمایشگاهی با عنوان «سیر حوزه در یک نگاه» برگزار می گردد که اجمالاً به تبیین سطوح چهارگانه حوزه پرداخته و به طور تفصیلی دروس سطح اول را به صورت نموداری به نمایش کشید.
* کانون علمی
جهت استفاده هر چه بیشتر طلاب نخبه از استعدادها و توانایی های خاص خود کانونی با عنوان «کانون علمی» تشکیل گردید تا با طراحی و اجرای برنامه های ویژه، فرصت رشد و پیشرفت را برای این عزیزان بیشتر فراهم نماید.
افراد این کانون از بین نفرات برتر در هر ترم، نفرات برتر المپیاد علمی حوزه های تهران و نفرات برگزیده جشنواره علامه حلی (ره) انتخاب می شوند.
* المپیاد علمی
ثمره تمامی برنامه های مذکور در المپیاد علمی حوزه های علمیه استان تهران متبلور می گردد. در سه سال گذشته که معاونت محترم آموزش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران اقدام به برگزاری المپیاد علمی در سطح استان نموده است، تعداد قابل توجهی از نفرات برتر استان از این مدرسه مقدسه بوده اند. رتبه های کسب شده در المپیاد سال تحصیلی 92-91 به شرح ذیل است:
* کسب رتبه دوم در پایه اوّل
کسب رتبه های اوّل، دوم، سوم، چهارم و ششم در پایه دوم؛
کسب رتبه های اوّل و دوم در پایه سوم؛
کسب رتبه های اوّل، دوم، سوم، پنجم و ششم در پایه چهارم؛
کسب رتبه های اوّل و دوم در پایه پنجم.
دورنمای معاونت پژوهش
هدف نهایی معاونت پژوهش این مدرسه علمیه، تربیت طلاب با محوریت پژوهش در راستای حرکت به سمت تخصصی می باشد. فعالیت های این معاونت در چهار بخش نشریه، جشنواره علامه حلی (ره) ، کانون های مطالعاتی و آموزش مهارت های پژوهشی خلاصه می گردد.
* نشریه مقام امین
معاونت پژوهش این مدرسه مقدسه برای ایجاد هرچه بیشتر نشاط پژوهشی در بین طلاب اقدام به انتشار نشریه «مقام امین» نموده است که به همت معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان تهران در حال طراحی و چاپ اولین شماره می باشد.
* کانون های مطالعاتی
با توجه به ضرورت هدفمند نمودن مطالعات طلاب در مسیر حرکت به سمت تخصصی، معاونت پژوهش این حوزه مقدسه اقدام به تشکیل کانون های مطالعاتی فقه و اصول، کلام، تفسیر، منطق و فلسفه و اخلاق نمود؛ که در بین این کانون ها، کانون کلام در اخذ مجوز از معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور موفق بوده است. در حال حاضر به جهت تنظیم برنامه های کانون ها و برقراری اتحاد رویه به صورت موقت فعالیت های مطالعاتی طلاب متوقف شده است که در سال جاری مجددا راه اندازی خواهد شد.
* جشنواره علامه حلی(ره)
یکی از برکات معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور، برگزاری جشنواره علامه حلی(ره) بوده است. خلاقیت معاونت پژوهش استان تهران در برگزاری جشنواره استانی نیز در رشد و پیشرفت پژوهشی طلاب تهرانی تأثیر بسیاری داشته است.
معاونت پژوهش این مدرسه مقدسه نیز از دوره ابتدائی این جشنواره تمام تلاش خود را برآن داشته است تا طلاب عزیز را تشویق به شرکت در این جشنواره نماید. البته تنها به این امر بسنده نکرده و در تهیه امکانات و فراهم نمودن زیرساخت های لازم تمام سعی خود را متمرکز کرده است.در سومین جشنواره استانی که در سال 92-91 برگزار گردید چهار نفر از طلاب این حوزه مقدسه به عنوان برگزیده جشنواره معرفی شدند.
* آموزش مهارت های پژوهشی
با توجه به فعالیت های فشرده آموزشی طلاب و عدم امکان برگزاری کارگاه های پژوهشی در طول سال، تصمیم برآن شد تا مهارت های پژوهشی در قالب طرح تابستان ارائه گردد؛ که اجرای این مهارت ها در راستای فراهم کردن لوازم و زیرساخت های پژوهشی می باشد.
دور نمای معاونت تبلیغ
1-تقویت تیم های تبلیغی تحت نظر مدرسه: تیم های تبلیغی مدرسه که در ایام تابستان و تعطیلات به جهت تبلیغ اعزام می شوند مورد پشتیبانی محتوایی و فکری این معاونت قرار می گیرند. در حال حاضر تیم های تبلیغی در شهر قدس، شهرری، افسریه، شهرک ولیعصر و منطقه 17 مشغول به انجام فعالیت های مورد نظر می باشند.
2-فراهم نمودن مکان تبلیغی مناسب (مساجد، هیئت های خانگی و حسینیه ها) در ایام تبلیغی محرم، صفر، فاطمیه و ماه رمضان جهت تبلیغ.
3-برگزاری جلسات هفتگی در راستای آموزش تبلیغ، مدیریت فرهنگی و فن خطابه برای طلاب پایه چهار تا شش.
دورنمای معاونت فرهنگی
* برگزاری مراسم های عمومی:
که شامل مراسمات ایام عزاداری مانند محرم، فاطمیه، ماه صفر و ماه رمضان و مراسم شب های جمعه می شود. با عنایت خداوند متعال این معاونت موفق شده است تا جوانان طالب معنویت را از اقصی نقاط تهران جمع کند و الگوی مناسبی برای برگزاری عزاداری ها ارائه دهد.
* برگزاری مراسم های داخلی مدرسه
معاونت فرهنگی این مدرسه علمیه درصدد آن است تا با برگزاری مراسم میلاد ائمه (علیهما) و راه اندازی دسته های عزاداری در ایام شهادت ذوات مقدسه معصومین (علیهما) روحیه توسل به اهل بیت پیامبر (ص) را در بین طلاب ترویج دهد. از جمله برکات دسته عزاداری، توجه کسبه بازار حضرتی تهران به ایام سوگواری و عزاداری و مشارکت در آن بوده است.
* اردوها
یکی دیگر از فعالیت های این معاونت برقراری اردوهای زیارتی_سیاحتی می باشد. با توجه به حجم فعالیت های آموزشی و پژوهشی طلاب در طول سال نیاز است جهت تجدید قوای معنوی و علمی؛ اردوهای زیارتی (مشهد، قم و مناطق جنگی) و سیاحتی برگزار گردد.

نقشه سایت :: sitemap