عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: سخن نخست ::.
« مدیر مسئول »
ضرورت پرداختن به روش تحقیق علمی در موضوعات مختلف علوم بر اهل علم پوشیده نیست. انسانیکه به دنبال سعادت است و کمال طلب میکند چیزی را بدون دلیل نمیپذیرد و اساساً فطرت بشر که پر از جستجوگری و تلاش برای فهمیدن است، اجازه نمی دهد مطلبی را بدون تحقیق بپذیرد. آیه 174 سوره مبارکه نساء میفرماید: «یا اَیُّهَا النّاسُ قَد جائكُمْ بُرهانٌ مِنْ رَبِّكُم وَ اَنزَلْنا اِلَیْكُمُ نوراً مبیناً» آیه شریفه با خطاب ایها الناس کل بشر را مخاطب قرار داده، یعنی برهان خواهی و استدلال طلبی، فطری انسان است. بنابراین کسی که میخواهد به اوج کمال انسانی خود برسد باید از دو بال «علم» و «عمل» بهره جسته و با استفاده از نور علم و عمل در دایره تقوی خود را بهدرجات عالیه برساند. با توجه به کوتاه بودن عمر و کمی فرصت از یک طرف، ناتوانی انسان در دوران پیری برای کار و فعالیت از طرف دیگر، گستردگی و فراوانی مسائل از طرف سوم، وجود معلم و مربی فرهیخته و متخلق از طرف چهارم و استعداد و فطرت های تشنه و پذیرنده حرفهای مستدل و محققانه از طرف آخر، ایجاب میکند که محصلان و طالبان دانش، به خصوص علوم اهلبیت (علیهم السلام) کوتاهی نکرده و به طور جدی دست به کار شده، فعالیت علمی و پژوهشی خود را در زمینه های مختلف دوچندان کنند که اینکار خود عبادتی است بزرگ، مستحضرید پژوهش خود، نوعی طلب دانش است و دانشآموزی عبادتی است که بر هر مسلمانی واجب.
اساساً اسلام به اعتقاد و باوری که کورکورانه باشد اهمیتی نمی دهد و آن را بیاثر می داند. باور باید از روی تحقیق و فهم دقیق باشد تا مؤثر باشد. مقام معظم رهبری(مدظله) در بیانی فرمودند: «اگر ژرفیابی و پژوهش نباشد نتیجهاش یکجا ایستادن، در جا زدن و با دنیای پیرامون خود بهتدریج بیگانه شدن است.»
قرآن کریم در آیات 17 و 18 سوره مبارکه زمر فرمود: «... فَبَشِّرْ عِبَادِ * الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَئِكَ الَّذِینَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُولَئِكَ هُمْ أُولُوالألباب» میبینید که بندگانش را توصیه میکند به تحقیق و پژوهش، تا در سایه آن بههدایت و سعادت خود برسند. اسلام دین پژوهش و تحقیق است.
اگر در جامعه علمی کشور به خصوص حوزه های علمیه، روحیه تحقیق و پژوهش از اینکه هست بیشتر گردد قطعاً ترقی چشمگیری در علوم مختلف انسانی صورت خواهد گرفت که مایه رشد و بالندگی فرد و جامعه خواهد بود.
با توجه به موج مبارکی که در حوزههای علمیه نسبت به امر پژوهش و تحقیق ایجاد شده و رغبت طلاب جوان و اساتید محترم به این مهم، همچنین دلسوزی و مساعدت مسئولین محترم اداره حوزه، امیدواریم در آیندهای نه چندان دور شاهد خلق آثار ماندگار پژوهشی در حوزه علوم اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) باشیم، انشاءالله

نقشه سایت :: sitemap