عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
.:: مصاحبه با پژوهشگران ::.
« »
گفتگو با مرتضی محمود خانی طلبه سطح یک

بلاغ العظیم​: لطفاً سوابق پژوهشی تان را به صورت مختصر بیان فرمایید.
در پایه دوم تحقیقی را در زمینه اصول عقاید با عده​ای از دوستان شروع کردم که از محقق و نویستده کرمانی مشورت و راهنمایی گرفتم اما به دلایلی این کار ادامه پیدا نکرد.
در پایه سوم با پیشنهاد استاد تبریزی تحقیقی را در زمینه اشتقاق با همکاری دو تن از دوستان عزیز ، آقایان میلاد رمضانیان و احسان خلیلی شروع کردم . به علت گستردگی کار، تنها به قسمتی از کار پرداختیم که حدود یکسال زمان برد. حاصل آن کار پژوهشی مقاله« تناسب ذاتی بین الفاظ و معانی» بود که با ارائه این اثر به جشنواره علامه حلی (ره)، رتبه اول در استان تهران و رتبه دوم در سطح کشور را کسب کردیم.
در سال تحصیلی فعلی 90-91 آقای صادق دلداده تحقیق در حکم اخذ اجرت بر واجبات را به جشنواره ارائه نمودند که رتبه اول در استان تهران را کسب کرده است، که بنده نیز با ایشان همکاری داشتم.

بلاغ العظیم​: وضعیت پژوهش در حوزه های علمیه را چگونه ارزیابی می کنید؟
این سوال را می توان با نگاهی به پژوهش های طلاب پاسخ داد که معمولاً ضعیف هستند. این خود وضعیت حوزه ها را در امر پژوهش نشان می دهد. علت اصلی این است که پژوهش جایگاه اصلی خود را در ساختار نظام آموزشی پیدا نکرده است؛ لذا زمانی هم به آن اختصاص داده نشده است . در نتیجه طلاب از فضای پژوهشی دور می مانند. حوزه علمیه ما هم به صورت خود جوش به امر پژوهش اهمیت داده و کلاس های مقدماتی را برگزار می کند که بجاست در اینجا از مدیر محترم استاد پناهی ومعاون گرامی پژوهش استاد کریمی که خالصانه در این زمینه تلاش می کنند، تشکر کنم.
پژوهش خود هدف نیست، بلکه ابزار و طریق است؛ پژوهش باید به تولید علم منجر شود؛ به تعبیر برخی پژوهش همان تولید علم است.تولید علم نیز خود نیاز مند دو امر است:
1- تحصیل مبانی علمی در سطح بالا و قوی.
2- آموزش مقدمات پژوهش که خود مشتمل بر امور متعددی است که نیازمند کار و زمان جداگانه ای می باشد. به نظر من باید نگاهی به وظایف حوزه بیندازیم . دیدگاه برخی این است که حوزه رابرای حوزه و علم می خواهند، اما حضرت آقا برخلاف نظر آنان حوزه را برای جامعه و در خدمت جامعه می دانند .
این دیدگاه جهت دیگری به حرکت وسیر علمی طلبه می دهد. منشا تحول،در نگرش نسبت به وظایف وآینده است زیرا هنگامی که ما حوزه را در قبال جامعه موظف بدانیم ، برنامه ریزی آن هم برای تکامل و سوق جامعه به سوی رشد و حقیقت خواهد بود.
حوزه علمیه از طرفی باید مبانی تمدن اسلامی را تکمیل کند؛ چنان​که مقام معظم رهبری از آن به نهضت نرم افزاری تعبیر کرده اند. به بیان دیگر حوزه باید مبانی و پایه های علمی مورد نیاز برای اداره جامعه و رشد آن در همه زمینه​ها از قبیل فرهنگ ، سیاست ، اقتصاد ، فقه حکومتی و ... را تولید کند تا الگویی ناب به جهانیان ارائه کند. مقام معظم رهبری در مورد این مسأله بارها تاکید کرده و در یکی از بیانات خود فرمودند: «دائماً به ما می گویند الگوی اداره زندگی اسلامی را بدهید، چه کسی باید این کار را بکند؟ طبیعی است که حوزه باید در این جهت گام بردارد.»
از طرفی هم حوزه باید در تمام عرصه های علمی دنیا حضور مستمر و پررنگ داشته باشد . مقام معظم رهبری در این زمینه نیز می فرمایند: امروز حوزه های علمیه مثل گذشته جدا از مسایل و حوادث عالم نیست، امروز حوزه علمیه حقیقتی است که با همه دنیا مستقیم مرتبط است.
آقای مهدی ابراهیمی پژوهشگر برگزیده سومین جشنواره علامه حلی سخن زیبایی گفته اند که : حوزه های علمیه امروز نسبت به حوزه های دیروز ده ها قدم جلوتر هستند، اما نسبت به دنیا صدها قدم عقب تر هستند.
در همه این حرکت ها «پژوهش» امری محوری بوده وبدون آن رسیدن به اهداف ذکر شده غیر ممکن خواهد بود.
بلاغ العظیم​: راهکار های ایجاد روحیه پژوهش در حوزه را چه می دانید ؟
به نظر من مهم​ترین و پر اثرترینِ راهکارها در مرتبه اول ارائه ی دیدگاه صحیح در زمینه وظایف حوزه و هدف گذاری آن و در مرتبه دوم ترسیمِ جایگاه و معرفی نقش پژوهش در تحقق آن اهداف می باشد. باید جایگاه پژوهش را برای طلبه روشن کرد تا در مرتبه بعد او را به امر پژوهش تشویق کرد. کارهایی همچون برگزاری جشنواره علامه حلی (ره) در مرتبه ی آخر قرار دارند .
جالب است بدانید که مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه کتاب سال حوزه، هنگامی که به غرفه ی جشنواره علامه حلی (ره) می رسند، از دیدن آثار طلاب جوان شگفت زده شده و بسیار خوشحال می شوند.

نقشه سایت :: sitemap