عنصر تحقیق و پژوهش در همه جا به صورت یک اصل در مجموعه کارها باید مورد توجه قرار گیرد(مقام معظم رهبری ) / اگر ژرف یابی و پژوهش نباشد، نتیجه اش یک جا ایستادن، درجازدن و با دنیای پیرامون خود بیگانه تر شدن است.(مقام معظم رهبری ) / بدون ژرف یابی در هیچ مقوله ای نمی توان به هدفهای والا دست یافت.(مقام معظم رهبری ) / کارهای پژوهشی حوزه باید بتواند منظومه کاملی را به وجود بیاورد تا همه نیازهایی را که حوزه متصدی آن است، و بدان اهتمام دارد پوشش دهد.(مقام معظم رهبری )
صفحه اول فصلنامه علمی تخصصی محفل پیش‌شماره گزارشی از نخستین جشنواره استانی علامه حلی(ره)-تهران
.:: گزارشی از نخستین جشنواره استانی علامه حلی(ره)-تهران ::.
مراسم تقدیر از برگزیدگان نخستین جشنواره علامه حلی در استان تهران روز 27 بهمن با حضور جمعی از اساتید و طلاب حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه در دانشگاه پیام نور تهران برگزار شد در این مراسم از 36 طلاب برگزیده خواهر و برادر شرکت کننده در جشنواره علامه حلی استان تهران با اهدای جوایزی تقدیر شد، همچنین پیام آیت‏‏‏‏‌‌الله مرتضی مقتدایی رئیس حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه سراسر کشور به جشنواره علامه حلی در تهران نیز قرائت شد. در این جشنواره، حجت الاسلام والمسلمین سید علی عماد، معاون پژوهش حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه کشور، حجت‏‏‏‏‌‌الاسلام و المسلمین علی‏‏‏‏‌‌اکبر رشاد، رییس شورای حوزه علمیه تهران ،محمود خالقی، معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران،‏‏‏‏‌‌ سرکار خانم راستی، مدیر منطقه یک حوزه علمیه خواهران، حجت الاسلام و المسلمین جعفر سماوات، دبیر جشنواره و معاون پژوهش حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه برادران استان تهران، ‏‏‏‏‌‌ سرکار خانم ازقندی، معاون امور محتوایی منطقه یک حوزه علمیه خواهران، معاونان پژوهش مدارس علمیه خواهران و برادران و همچنین همه طلاب خواهر و برادری که در جشنواره علامه حلی آثار خود را ارائه کرده بودند، حضور داشتند.

سیطره شخصیتها آفتی برای تحقیق
حجت‏‏‏‏‌‌الاسلام و المسلمین علی‏‏‏‏‌‌اکبر رشاد
تحقیق گذرگاه علم است. پژوهش معبر و پلی به وادی حقیقت است. حتی اگر مفهوم لغوی این واژه را تأمل کنیم تحقیق یعنی احقاق حق لذا واژه تحقیق از واژه پژوهش عمیق‏‏‏‏‌‌تر است. در پژوهش جهت‏‏‏‏‌‌گیری نیست اما جوهر تحقیق دستیابی به حق و کرسی نشاندن حقیقت است.
طلبه حتی برای تعلم هم باید تحقیق کند. معلم و مدرس بدون تحقیق نیز در تدریس موفق نیست. البته ابتدا تعلم باید باشد و بعد تدریس. تدریس در عین اینکه در رشد آدمی مؤثر است اما تحقیق از تدریس محض نیز در رشد آدمی موثرتر است.
برای تحقیق، کار و دقت بیشتری صرف می‏‏‏‏‌‌شود و انسان معرفت بیشتری به دست می‏‏‏‏‌‌آورد. لذا طلاب عزیز باید ابتدا تعلم کنند و بعد از آن تدریس داشته باشند. اما نباید در این تدریس متوقف شوند بلکه باید آموزه‏‏‏‏‌‌های خود را در قالب تحقیق، فرآورده و به متن تبدیل کرده و بعد به صورت اثری مکتوب عرضه کنند.
تحقیق به مثابه طریقی برای هم دریافت حقیقت و هم اثبات و هم ماندگار ساختن حقیقت است.
اول شرط تحقیق مایه‏‏‏‏‌‌وری است. اگر مایه و محتوا درست نباشد شما روزنامه‏‏‏‏‌‌نگار هستید نه محقق و شرط دوم تمحض است. امروز همه فن حریفی برای هیچکس میسر نیست. هرچند تخصص لازم است اما فراتر از آن تمحض باید لحاظ شود.
روش‏‏‏‏‌‌مندی، اجتناب از افراط و تفریط، روش‏‏‏‏‌‌ آموزی و ... پیش شرط‏‏‏‏‌‌های دیگر تحقیق است. پس شرط تحقیق در وجود و جان محقق است. گاهی موانع درونی و انفسی که از درون ما برمی‏‏‏‏‌‌خیزد استعدادکش، فرصت سوز و معرفت برانداز است و باید ابتدا موانع درون خیز انفسی را از میان برداشت و بعد به موانع برون آفاقی پرداخت.
شیخ طوسی سرآمد علمای ما است اما با این نعمت بزرگ حدود یک قرن و نیم فقه و اجتهاد و اصول ما دچار رکود و سکون شد و عظمت شیخ اجازه نمی‏‏‏‏‌‌داد فراتر از او رویم و امروز از ملاصدرا 400 سال است که عبور نمی‏‏‏‏‌‌کنیم و عظمت او ما را متوقف کرده است که این سیطره شخصیت آفتی برای تحقیق است.

پژوهش مبنای تولید دانش
حجت‏‏‏‏‌‌الاسلام و المسلمین سید علی عماد (معاون پژوهش مرکز مدیریت ‏‏‏‏‌‌حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه)
مهمترین لازمه پژوهش بینش صحیح و نگاه عمیق به موضوع می‏‏‏‏‌‌باشد.
شرط ورود به پژوهش توجه به این سه ضرورت است برخورداری از دانش لازم، آشنایی و در اختیار داشتن علم ، داشتن بینش صحیح و نگاه عمیق به موضوع.
دستیابی به این سه ضرورت مستلزم داشتن یک نگرش و جهان‏‏‏‏‌‌بینی در خصوص وضعیت و ویژگی‏‏‏‏‌‌های دنیایی است که امروز در آن زندگی می‏‏‏‏‌‌کنیم و در این راستا باید اهداف و برنامه‏‏‏‏‌‌های خود را مشخص نماییم تا به راحتی راهکارهای لازم را بیابیم.
قدرت، ثروت و دانش پیش‏‏‏‏‌‌زمینه پژوهش در جامعه امروزی است و دانش نقش زیر بنایی را در این خصوص به عنوان یک اصل اساسی ایفا می‏‏‏‏‌‌کند، لذا باید گفت که مبنای تولید دانش جز از طریق پژوهش راهکاری بیهوده است.
امروز ظرفیت و کار‏‏‏‏‌‌آیی حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه بیش از آن چیزی است که در جامعه بیان و وصف می‏‏‏‏‌‌شود و جامعه از آن آگاه است. هم اکنون17 درصد از کتب منتشر شده در سطح کشور محصول پژوهش‏‏‏‏‌‌های طلاب است ، همچنین 50 درصد کتاب‏‏‏‏‌‌هایی که در حوزه علوم انسانی به رشته تحریر درآمده را حوزویان تالیف نموده اندکه البته در راستای ارتقا و انتشار علمی پژوهشی در حوزه‏‏‏‏‌‌های علمیه باید از تمامی ظرفیت‏‏‏‏‌‌ها و امکانات استفاده نماییم.
لذا باید با انرژی، نشاط و شور در راستای اعتلای علمی حوزه‏‏‏‏‌‌ها گام برداشت.

نقشه سایت :: sitemap