کتابت، فرع پژوهش است



عالمان و دانشمندان بزرگ اسلام همواره رهيافتهاي علمي و پژوهشي خود را در قالب کتاب و رساله در اختيار دانشپژوهان و انديشمندان بعد از خود قرار دادهاند و بدينسان هم خود باقي ماندهاند و هم حوزههاي علميه را حيات بخشيدهاند. سرّ آنکه امروز با گذشت قريب به ده قرن، همچنان شيخالطائفه محمد بنحسن طوسي، در محافل علمي حوزوي زنده است و بالاتر اينکه حوزههاي علميه تشيّع، سر سفره علمي آن عالم سترگ نشستهاند، همين است که اين غوّاص بحار معارف ديني، رهآوردهاي علمي خود را در قالب کتبي گرانسنگ در اختيار ساير پژوهشگران قرار داده است. البته پُرواضح است که کتابت، فرع پژوهش است. اگر تتبّع و تحقيق، از عمق و غناي کافي بهرهمند نباشد، تسويد اوراق، نتيجه درخوري نخواهد داشت؛ چنانکه بسياري از آثار متوسط علمي در اعماق تاريخ ماندهاند و به دست ما نرسيده و حرکتي ايجاد نکردهاند. بنابراين امروز هم بر عالمان و انديشوران حوزوي است که پژوهشهاي عميق خود را مکتوب نموده و در معرض رأي و نظر انديشمندان قرار دهند.


اکنون در روزگار ما که بسياري از ارزشهاي اصيل ديني و ملّي ما در لابهلاي چرخدندههاي مدرنيته رو به نابودي است، پرچمداران مکتب علمي «طهران»، که روزگاري مهد حکما، فلاسفه و حتي مجتهداني بزرگ بوده، اگر بخواهند اين شجره طيّبه را حفظ و بلکه پُربارتر نمايند، لازم است با برگزاري همايشها و جشنوارههاي متعدّد علمي و پژوهشي، فرهيختگان گمنام اين حوزه اصيل را شناسايي نموده و تراث علمي ايشان را در محافل متنوّع علمي اعم از حوزه و دانشگاه عرضه کنند.


يقيناً امروز هم در گوشه و کنار اين شهر بزرگ و پُر سر و صدا، شخصيتهاي وزين و فاضلي هستند که در هياهوي بازار پُرزرق و برق مدرنيته، کمتر ديده ميشوند و اين رسالت سنگين بر عهده متولّيان امور است که اين ظرفيتها را با شيوههاي گوناگون، شناسايي و معرفي نمايند. و چه هوشمندانه، نام درخشان حکيم متألّه، استاد الاساتيد، ميراثدار مکتب قرآني و حِکمي «طهران»، علامه شعراني(ره) براي نخستين جشنواره آثار علمي فضلاي مقيم «تهران» انتخاب گرديد که خود عنواني است مشير به اصالت و عمق مکتب قرآني و حِکمي «طهران».


بهيقين، اين خيزش مبارک، طلاب جوان را نيز به شوق آورده و آنان هم با تأسّي به استادان خود، پاي در ميدان پژوهش گذاشته و آرامآرام شاهد رونق و شکوفايي بيش از پيشِ جشنواره علامه حلي(ره) خواهيم بود. اميد است فضلاي عزيز هم از همکاري با اين جشنواره ارزشمند، مضايقه نداشته باشند و مجريان را با ارسال آثار وزين خود ياري رسانند.