گزارشی کوتاه از روند تولید نرم افزار جشنواره



امروزه ديگر، نقش نرمافزارها در مديريت و کنترل اطلاعات، کمک در تسريع امور، بهبود شرايط کاري، ايجاد نظم در روابط و کاهش سردرگمي و بوروکراسي اداري، بر کسي پوشيده نيست. کنترل بسياري از امور، بدون بهرهگيري از نرمافزارهاي مرتبط، بسيار دشوار و حتي در برخي موارد، غيرممکن به نظر ميرسد. معاونت پژوهش حوزه علميه استان تهران در همين راستا، و با هدف کنترل و نظارت بر شرايط کاري و ايجاد نظم در فعاليتهاي علمي و پژوهشي، اقدام به تهيه نرمافزاري با نام اختصاريِ «نماد» کرده است. تاکنون با گذشت حدود يک سال از آغاز اين پروژه، بخشهاي مختلف اين نرمافزار، مرحله به مرحله، آماده استفاده گرديده و در اين معاونت، به کار گرفته شده است.


«نماد»، نرمافزاري تحت وب است که از قابليتهاي مهم آن ميتوان به کنترل آنلاينِ امور جاري مرکز، معرفي نقش هر يک از کارکنان براي قسمتهاي مختلف نرمافزار، تعيين دسترسي به بخشهاي موردنظر جهت انجام امور، نظارت بر اوضاع توسط مدير مربوطه و... اشاره کرد.


از ابتداي سال 1394 و با توجّه به نظر خاصّ معاونت پژوهش حوزه علميه استان تهران، که نگاه ويژهاي به مديريت نرمافزاريِ امور دارد، مقرّر شد نرمافزار نماد، براي تحت پوشش قرار دادن جشنوارههايي که با اشراف معاونت استان برگزار ميشود، توسعه يابد. با عنايت به اين مسئله، معاونت پژوهش با رويکردي استراتژيک، همچنان در حال توسعه نرمافزار است و تاکنون بخش قابل ملاحظهاي از آن، جهت تحت پوشش قرار دادن تمامي جشنوارههايي که هماکنون و يا حتي بعد از اين، در سطح استاني برگزار ميشود، با پيشرفت خوبي همراه بوده است. تا به حال، امکانات زير در اين نرمافزار گنجانده شده است:


1. امکان ثبت و کنترل اطلاعات طلاب بر اساس سطح و پايه تحصيلي، مدرک تحصيليِ حوزوي و غير حوزوي، وضعيت تحصيلي و...؛


2. امکان جستجوي پيشرفته اطلاعات طلاب؛


3. امکان ثبت و جستجوي هر يک از ارزيابان؛


4. امکان ثبت و کنترل آثار، بر اساس کد، نوع، قالب و گروه علميِ اثر، و همچنين امکان ضميمه کردن فايلهاي Word و Pdf آن؛


5. امکان ثبت آثار در هر يک از جشنوارههاي از پيش تعيين شده؛


6. امکان جستجوي پيشرفته در آثار، جهت کنترل تکراري نبودن هر يک از آثار ارائه شده؛


7. ثبت اطلاعات پژوهشي طلاب براي ايجاد کارنامه پژوهشي؛


8. قابليت اضافه کردن جشنواره جديد؛


9. قابليت ايجاد تنظيمات اوليه هر يک از جشنوارهها، شامل تعداد آثارِ قابل قبول هر فرد، تنظيم حداقل و حداکثر سنّ مجاز جهت شرکت در جشنواره (که کليه اين موارد در هنگام ثبت اثر به صورت دايناميک توسط نرمافزار کنترل مي شود)؛


10. قابليت ايجاد تنظيمات اصلي؛ شامل تعداد معيارهاي هر مرحله از ارزيابي، حداقل نمره قابل قبول در هر مرحله، حداکثر اختلاف امتياز جهت داوري اثر و...؛


11. قابليت ايجاد تنظيمات معيار؛ شامل طرح معيارهايي که ارزيابان در هر مرحله، بايد جهت ارزيابي، به آن امتياز دهند، تنظيم نمره معيار، ايجاد معيارهاي چند بخشي، تنظيم گزينههاي هر معيار، تنظيم امتياز پيشفرض براي گزينههاي معيار و... (که براي هر مرحله از ارزيابي به صورت نامحدود در نرمافزار قابل تنظيم است).


بعد از اتمام پروژه جشنوارههاي استان، مقرّر است پرونده پژوهشي، در راستاي جمعآوري و بهرهبرداريِ لازم از رزومه علمي- پژوهشيِ هر يک از طلاب و اساتيد تهيه شده، تا آمار پژوهشيِ فردي؛ شامل تعداد آثار ارائه شده در جشنوارههاي مختلف و در سنوات گوناگون، نام آثار، نمره نهاييِ اخذ شده و... جمعآوري گرديده و به عنوان رزومهاي تأئيد شده از سوي معاونت پژوهش، در اختيار پژوهشگران و مؤسسات پژوهشيِ استان تهران قرار داده شود.


در توضيحات پيشگفته، سعي بر اين بوده است که امکـانات نرمافزار به صورت مختصر، شرح داده شود. در بخشهاي مختلف نرمافزار، جزئيات ديگري نيز وجود دارد که در تسريع روند فعاليتهاي معاونت پژوهش کاملاً مؤثّر است. آنچه به عنوان مهمترين نتيجه و کارکرد اين نرمافزار، قابل بيان است، بهبود فرآيند تصميمگيريِ مسئولان و دبيران جشنوارهها با رعايت دقّت، امانت و ثبت گزارشهاي متنوّع از وضيعت پژوهشي طلاب است.


قابل ذکر است در حال حاضر، نرمافزار «نماد»، اکثريت امور جاري در معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزه علميه استان تهران را تحت پوشش قرار داده و وضعيت پرونده هر يک از طلاب؛ از جمله وضعيت شهريه و امور مرتبط با ورود و خروج، صدور نامههاي مربوط به نظام وظيفه، کليه امور مرتبط با صندوق جاويد و... در اين معاونت، بهطور کامل، تحت کنترل نرمافزار است.