فرهنگ اسلام، با پژوهش گره خورده است

پژوهش، که در واقع، مسيري براي رسيدن به حقيقت است، به مقدماتي ضروري نيازمند است؛ از جمله علم اين مقدمات ضروري، ميتوان به فراگرفتن اصول نظري تحقيق اشاره داشت. به فرموده مقام معظم رهبري(مدظلّه العالي) بي درس و بي تحقيق و بي مباحثه، طلبه معناي خودش را از دست ميدهد.

بهرهگيري از فناوريهاي روز، همچون نرمافزارهاي پژوهشي و کتابخانههاي ديجيتال، فوايد و آثار زيادي در عمق بخشي و تسريع انجام تحقيقات علمي دارد. اين مهم بايد از سوي مرکز مديريت بيشتر توجه شود و بودجهاي در اختيار مدارس جهت تهيه رايانههاي متعدّد قرار گيرد تا طلاب بتوانند از اين امکان بهره برند. تا استاد، خود، محقق و اهل قلم نباشد، چگونه ميتواند روح و انگيزه تحقيق را در طلبهايجاد کرده و از او حمايت کند؟ بنابراين، توجه به وضعيت اساتيد نيز، يکي از ضرورتهاي نهادينه ساختن فرهنگ پژوهش است.

فراخوان جشنواره علامه حلي(ره) يکي از برنامههاي پژوهشي خوب در جهت ارتقاء فعاليتهاي پژوهشي است. از اموري که ميتواند در ارتقاء سطح علمي و پژوهشي طلاب، مؤثر باشد، ميتوان به برگزاري کارگاههاي پژوهش، آموزش مباني نظري روش تحقيق و همچنين آشنايي با مقاله نويسي و کسب مهارتهاي نويسندگي، اشاره داشت. توجه به نيازهاي پژوهشي جامعه، سنجش وضعيت موجود، تواناييهاي طلاب و علايق آنها، بايد در هدفگذاريها مورد توجه جدي قرار گيرد.کمبود اساتيد مجرب در زمينه روش تحقيق و همچنين در دسترس نبودن ايشان، براي طلاب و مدارسي که از تهران فاصلا دارند، يکي از معضلات و موانع پيشرفت طلاب در زمينه پژوهش است.

توجه به برگزيدگان و شايستگان تقدير ادوار گذشته جشنواره و ارائه کارنامه دقيق اثر، ميتواند روح تحقيق را در ميان طلاب جاري سازد و کمک کند تا نواقص و کمبودها مرتفع گردد.