خانم خواجوی

نام اثرنقش نوّاب و علما در تداوم مکتب تشيع
گرایش علمیپژوهش های مرتبط با مهدویّت
نوع اثر پایان نامه
مدرسه علمیهالغدیر
رتبهشایسته تقدیر
کد اثر5802


چکیده اثر:
عصر غیبت صغری، دورانی حیاتی برای شیعه و تاریخ اسلام بهشمار میرود که با شهادت امام حسن عسکری(ع) و غیبت امام مهدی(عج) آغاز گردید و تا سال 329ق ادامه یافت. در این محدوده زمانی عثمان بن سعید عمری، محمد بن عثمان، حسین بن روح و علی بن محمد سمری به نیابت از آن حضرت، امور مربوط به شیعیان را سامان داده و زمینه ارتباط مکتوب یا حضوری آنان با امام (ع)را فراهم میآوردند.
این تحقیق به روش توصیفی نقش نائبان خاص امام(ع) و علما در تداوم تشیع در عصر غیبت صغری را مورد بحث و بررسی قرار داده و ضمن اشاره به زندگی نامه آنان، مباحثی را نظیر انواع غیبت، غیر منتظره نبودن موضوع غیبت و فعالیتهای مستمر ائمه برای آشنایی مردم با مسئله غیبت و... طرح کرده است. نتایج حاصل از این تحقیق آن است که نایبان خاص و علما به درستی توانستند شیعیان را از تشتّت و چند دستگی خارج کرده و به آنان انسجام بخشند. همچنین احادیث و متون روایی شیعه را جمع آوری و حفظ کردند.
اين رساله در پايان به اين نتيجه رسيد كه نايبان خاص حضرت مهدي (عج) با اجراي صحيح وظيفه نيابت خاصه توانستند شيعيان اماميه را از تشتت و چند دستگي خارج نموده و انسجام آنها را حفظ نمايد كه علماي ديني نيز در اين راه كمك حال آنها بوده اند. و از ديگر خدمات علما مدوّن نمودن و جمع آوري احاديث شيعه است كه در آن زمان شروع شد و به عنوان سرمايههاي علمي جهان شيعه به حساب ميرود كه از جمله آنها كتاب گرانقدر كافي ميباشد.